Hâtru din fire, pentru a evidenția calitățile acestei bucăți firave de pulpă, românul a găsit ca fiind edificator termenul de pizdulice. Fiind considerată delicatesă și oferind senzații culinare tari, pizdulicea la grătar sau în tigaie, a început să-și facă simțită prezența în meniul unor restaurante (poate mai exclusiviste, cum ar fi cel al lui Mircea Dinescu). De asemenea, ici-colo a ieșit la vedere și prin galatarele unor lanțuri de magazine. Extrem de fragedă și cu un gust deosebit această bucățică trufanda face parte din pulpa vitei sau a porcului (de la mușchii inghinali), animalul sacrificat oferiind, pentru cei pofticioși de pizdulice, doar câteva sute de grame. Asociată cu fudulii de porc și de curcan formează o tripletă cum nu se poate mai gustoasă, care poate ofensa pe cei degrabă simțitori, dar în nici un caz gustul.
Ingrediente necesare reteta de moravuri usoare: pizdulice si fudulii
- 1 bucată pizdulice de porc sau vită – cca 300 gr
- 3 fudulii de porc
- 3-400 gr fudulii curcan
- 300 gr măsline verzi umplute cu ardei iute
- ulei, unt sau untură
- sare, piper, boia, cimbru
- puțin vin alb – 3-4 linguri, cât să stropești carnea
- murături țărănești, după preferință
Se curăță fuduliile de porc de membrana protectoare cu mâna sau cu ajutorul unui cuțit, prin răzuire dacă este necesar. Se țin fuduliile în apă rece, cu puțin oțet și foi de dafin, pentru 30 de minute. Se taie rondele sau cubulețe. Fuduliile de curcan nu necesită nici o pregătire prealabilă obligatorie (dacă totuși doriți, le puteți ține în lapte 30 de minute). Bucățica de pulpă – pizdulicea – se taie îmbucături. Se freacă toate cu ceva sare, piper și boia, să se îmbujoreze.
Se încinge o tigaie cu ulei, unt sau cu untură (are gust mai bun) și se pun toate cărnurile la prajit. Acestea vor lăsa apă, în special fuduliile, prin urmare așteptăm să se evapore și să se rumenească frumos. Spre final, scuturăm în tigaie ceva cimbru uscat, stopim cu vin, amestecăm și mai lăsăm câteva minute să se evapore.
Eu am ales să le fac roată, pe toate cele rumene, în jurul unor măsline verzi, ghiftuite cu ardei iuți, ce dau o îmbietoare adiere picantă. De asemenea, am găsit cu rost prezența unor acrituri țărănești ce stimulează cu succes digestia și vinul.
Să fiți bine!