Cuvântul musaca vine din arabă şi înseamnă “servit rece” şi asta datorită faptului că aşa o servesc arabii, ca antreu. De asemenea, ei nu folosesc carne la musaca ci numai roşii si vinete. La noi s-a impus mai mult varianta grecească dar şi o variantă de musaca balcanică, numai cu cartofi, ambele preparate în straturi alternante. Varianta turcească are drept specific faptul ca totul se amestecă – deci fară straturi-, nu folosesc cartofii si o prepară numai cu carne roşie, de vită sau de oaie. De asemenea, când se prepară musaca turceasca nu se adaugă deasupra sosul de smântână și ou, așa cum fac grecii.
Ingrediente necesare musaca turceasca:
- 4 vinete potrivite
- 500 gr carne tocata
- 6 rosii
- 3 ardei capia sau grasi
- 1 ceapa mare
- 4-5 catei de usturoi
- pătrunjel, piper, boia dulce, boabe muştar, sare, ulei
Preparare:
Spălam vinetele, le tăiem pe lungime în sferturi şi mai departe în cubuleţe de 3-4 cm lungime. Lăsăm vinetele tăiate într-un vas cu apă şi sare timp de 20-30 minute pentru a elimina sucul amărui prezent în vinete. Un alt motiv pentru care sunt ţinute în apă cu sare este dat de faptul că vinetele absorb în momentul preparării multă grăsime iar sarea are rolul de a opri acest proces.
Între timp, curăţăm şi tăiem ceapa julien şi o punem la călit cu o linguriţă boabe de muştar. Curăţăm şi căţeii de usturoi, îi feliem si îi adăugăm peste ceapă.
În momentul când ceapa a devenit transparentă adăugăm carnea tocată. Turcii prepară musacaua numai cu carne de oaie sau de vita. Putem folosii orice fel de carne cu specificaţia că dacă folosim numai carnea tocata de porc aceasta va lasă mai multă grăsime. Este preferabil să folosim carne tocată amestec vită-porc.
Carnea tocată adaugată peste ceapa călită va lăsa ceva zeamă şi prin urmare o lăsăm câteva minute sa fiarbă încet, amestecând şi fiind atenţi să nu se prindă. Decojim patru roşii coapte bine şi le tăiem cubuleţe. Pentru a le decoji repede răzuim cu lama cuţitului, partea neascuţită, întreaga suprafată a roşiei, după care coaja se ia foarte uşor.
Adaugăm cubuleţele de roşii peste carne şi lăsam să fiarbă pentru a scădea sucul. Procedăm la fel cu doi ardei capia, numai că ardeiul îl tăiem bucăţi ceva mai măricele. Adăugăm un vărf cuţit piper şi un praf de boia dulce.
Scoatem vinetele din apa cu sare şi le presăm pe un tocător pentru a se scurge. Punem vinetele scurse de apă într-o cratiţă sau într-un vas roman.
Adăugăm uniform peste ele carnea tocată şi legumele călite.
Tocăm mărunt pătrunjelul verde şi il presărăm uniform în vas.
Am tăiat al treilea ardei capia şi l-am adăugat peste compoziţie. Am făcut acest lucru deoarece acest ardei se va rumeni frumos la cuptor şi diferă, prin preparare, ca gust de ardeiul călit împreuna cu ceapa. Feliem doua roşii şi tapăm musacaua.
O dăm la cuptor 30 minute şi o lăsăm să scadă şi să se rumenească roşiile.
Se serveşte caldă, cu iaurt sau orez – aşa cum o preferă şi turcii. Variante interesante sunt şi musacaua de varză murată sau musacaua cu piure de cartofi.
Să fiţi bine!