După pofta mea, apreciez că, pe cât este de simplă, pe atât este de gustoasă, asocierea asta rustică de ciuperci cu roşii, aromată cu usturoi şi înviorată cu puţin ardei iute. Pentru un strop de distincţie, i-am dat drept podoabă câteva frunze proaspete şi parfumate de busuioc. Este o gustare cum nu se poate mai uşoară, de stat puţin la tigaie, sănătoasă şi răcoritoare, de zile de post şi de vară călduroasă. Dacă, dintr-o mare poftă şi dorinţă, vreţi să daţi acestor ciuperci cu roşii un rol de garnitură, lângă o bucăţică perpelită pe grătar, nu cred să fie cineva din regie să strige stop.
Ingrediente ciuperci cu roşii trase la tigaie:
- 500 gr ciuperci champignon, albe sau brune
- 4-5 roşii
- 3-4 căţei de usturoi
- 1 ardei iute mic
- busuioc proaspăt
- sare, piper
- ulei de măsline
Ştergem ciupercile de eventualele resturi de compost şi le tăiem felii mai mari. încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei de măsline şi rumenim ciupercile tăiate. Dacă tigaia este mai mică, prăjim ciupercile în două tranşe pentru a se rumeni frumos (evităm înegrirea excesivă). Despre prăjirea ciupercilor am scris la Ciuperci sote – Cum se fac?. După ce ciupercile s-au rumenit, le dăm deoparte, într-o farfurie.
Tăiem roşiile felii. Ardeiul iute îl tăiem rondele şi căţeii de usturoi, felii subţiri. În uleiul în care am prăjit ciupercile punem, pentru început, ardeiul iute şi usturoiul. Dacă mai trebuie, pentru că ciupercile absorb ulei, mai suplimentăm cu puţin ulei. După 1 minut adăugăm feliile de roşii. Dăm un praf de sare şi piper proaspăt măcinat. Amestecăm uşor să nu se fărâmiţeze roşiile, să le învelească uleiul de măsline şi să-şi primească aroma de la usturoi şi ardei iute. Este suficient să le ia fierbinţeala 2-3 minute, până încep să-şi piardă din fermitate.
Peste roşii, întoarcem în tigaie ciupercile rumene, le amestecăm şi le mai ţinem 1 minut pe foc. Oprim focul şi, peste aceste ciuperci cu roşii aromate, dăm, la final, parfum de busuioc prospăt.
Să fiţi bine!