Aceasta reteta de varza cu ciolan predomina in Oltenia, unde nu intalnim, decat foarte rar, ceapa tocata la retetele de varza cu carne sau la varza calita. Ma refer la mediul rural unde se prepara inca retete cu traditie locala, in mediul urban amprenta traditiei regionale deveniind tot mai firava. Oltenii mananca mai condimentat iar dulceata adaugata de ceapa, la varza noua, deja destul de dulce nu prea le cade bine.
Altele
Clatite Kaiserschmarrn – Firimiturile imparatului
Ingrediente clatite: 4 oua lapte (250ml) faina (200 gr) zahar (miere), sare, stafide, esenta rom, unt sau ulei, zahar vanilat Lasam la inmuiat stafidele in esenta de rom cu putina apa pentru 20-30 minute. Separam galbenusurile de albus si le batem separat. Punem o lingura de zahar peste galbenusuri si/sau miere si un varf […]
Cum se fac clatitele
Ingrediente clatite: 200-300 g faina 0,5 l lapte 2-3 oua sare, ulei Se bat bine ouale cu un varf cutit sare si se amesteca cu laptele. Laptele trebuie sa fie rece iar in caz ca nu aveti la indemana, poate fi inlocuit cu succes de sifon. Se adauga treptat faina in timp ce amestecam […]
Cartoful si peripetiile sale…
În limba româna, „cartof” deriva din germanul kartoffel, cuvânt care deriva prin intermediul limbii italiene din latinescul tuber („umflatura”). Cartoful a fost cultivat în America de Sud cu trei pana la sapte mii de ani în urma, desi oamenii de stiinta cred ca ar fi crescut salbatic în regiune, inca de acum 13.000 de […]
Cafeaua povestita
Caprele manaca orice… …Asa a constatat pe la 800 d.Hr , Kaldi, un pastor etiopian ce a observat cum turma lui de capre alerga de la un arbust la altul mancand niste fructe necunoscute rosii-visiniu ce contineau boabe. Curios, gustand si el din aceste fructe, Kaldi a inceput a se zbengui pe langa capre. Kaldi […]
Sarmale Oltenesti Imbogatite cu Raci Umpluti
Aceste sarmale oltenesti, spre deosebire de alte sarmale, se caracterizeaza prin faptul ca sunt mai mari, mai corpolente, si se prepara cu zeama multa. De asemenea, pentru un gust mai rotunjit printre sarmale se aseaza in oala si cativa raci (ardei uscat) umplut cu carne tocata. Ma refer la sarmalele traditionale, preparate la sat, unde […]