Ardeiul de raci (un fel de kapia mai micuță și mai subțire în carne) înșirat pe sfoară și uscat toamna la streașina casei, este ingredient de iarnă în bucătăria oltenească, folosit la saramuri, sarmale, iahnii sau fasole batută dar și la unele mâncăruri mai exotice, bazate strict pe acest ardei uscat. Dintre acestea, am prezentat […]
Retete de post
Plachie de Praz cu Ciuperci
Cum suntem în post, încerc să-i sprijin pe cei ce au puterea de a ține post – eu fiind, de cele mai multe ori, neputincios în treaba asta – și să le ofer spre încercare o plachie de praz cu ciuperci, cu măsline și sos de roșii. Mă refer la cei ce fac încercarea de […]
Iahnie de Dovlecei Aromata cu Busuioc
Simplă şi facilă, dar intrată oarecum într-un con de umbră, această iahnie de dovlecei se mânca mai bine în prima jumătate a secolului trecut, când orice birt sau restaurant facilita diverse gustări pe lângă sticle sau halbe. Era prezentă şi în posturile mai abitir ţinute, în vremea aia, în România rurală. Este de încercat în […]
Musaca de Legume cu Sos de Rosii Usturoiat
Chiar dacă musacaua, la origine, nu se preparara în straturi, la noi, ca şi la vecinii din Balcani, este mai populara varianta de preparare grecească, adică în straturi. Tocmai aceste straturi m-au făcut să denumesc această mâncare, cu gust susţinut de grădina românească şi participare de aromă mediteraneană, musaca de legume. Mâncată rece de către […]
Dovlecei Umpluti cu Ciuperci, Orez şi Branza
Dacă iniţial, în vremea când eram mai fraged, dovleceii mă lăsau oarecum indiferent, cu excepţia tradiţionalei salate cu usturoi şi oţet, astăzi, după ce, în timp, am exersat pe această legumă mai multă diversitate şi imaginaţie, concluzionez ca aceştia au mult mai mult de oferit în bucătărie. După ce dovleceii umpluţi cu carne mi-au plăcut […]
Mancare de Mazare cu Ciuperci
Nu sunt multe a spune despre această mancare de mazare cu ciuperci, decât că are un gust dulceag şi este simplu de preparat, într-un timp scurt. Mâncare de post, combinaţia de mazăre făinoasă cu textura elastică a ciupercilor este oarecum atipică, iar gustul dulceag poate fi îmbogăţit şi direcţionat cu ajutorul condimentelor, după placerea fiecăruia. […]