Azi am vrut să ma bucur de mazare cu rosii. Să o gust aşa cum este ea, dezbrăcată de sosurile ce o însoţesc în mod tradiţional, în bucătăria noastră. Încerc să nu-mi pierd preţuirea pentru gustul autentic, curat şi simplu, pentru ingredientul purtător de valoare intrinsecă, pe care-l redescoperi din timp în timp, ca pe o necunoscută din ecuaţia aflată în farfuria ta.
Retete rapide
Muschi de porc aromat si paste spaghetti. La wok
Azi aveam planuri, în bucătărie, cu câteva felii de muschi de porc, dar, dacă fiică-mea a dorit rapid spaghetti, a trebuit să-i fac plăcerea şi fără să mai ies la cumpărături, a-m deturnat muşchiul de la planul iniţial şi l-am preparat, rapid, la wok, aromat cu ghimbir, usturoi şi sos de soia.
Piept de rata, legume mexicane si orez la wok
Dacă se preferă cu mai mult sos de soia se poate adăuga mai mult dar cu atenţie pentru că este sărat şi de asemenea se poate condimenta şi aroma cu diverse mirodenii, că doar gusturile nu se discută. Nu sunt lucruri complicate la această reţetă de piept de rata cu orez şi legume dar este de reţinut, această modalitate de a pregăti pieptul de raţă, la aburi, deoarece devine suculent, aromat, moale dar în acelaşi timp, ferm astfel încăt să se poată felia bine.
Salata de ciuperci cu usturoi si verdeturi
Nu spun ca nu sunt gustoase, dar salatele incarcate cu maioneza nu au reprezentat niciodata o chemare pentru mine si parca tot mai multor salate clasice li se adauga acest ingredient. Azi, de cele mai multe ori, unde intalnesti salata de ciuperci este invariabil cu maioneza. Salata de ciuperci de mai jos este simpla, gustoasa si ciuperca este dominanta in gust fara a fi sabotata de alt ingredient major.
Salata de Toamna cu Varza, Conopida si Sfecla Rosie
Nu sunt un tip pretentios la mancare in sensul ca nu numar caloriile din farfurie dar nici nu fac lobby pentru o alimentatie anapoda, fiind adeptul in tot si toate a dictonului – nimic in exces. Mananc si mancaruri mai grase in conditiile in care stiu ca am un consum energetic ridicat. Dupa zilele mai incarcate culinar obisnuiesc sa-mi rezerv o zi in care pregatesc o salata uriasa de cruditati cu care ma lupt zi de vara pana-n seara ca sa o dovedesc.
Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar
Fiind o toamnă lungă au reapărut urzicile tinere pe meleaguri ce numai bătrânele precupeţe din pieţe le cunosc şi le străbat pentru culegerea acestei verzituri. Ele fac urzica prezentă în pieţe pentru suma modică de 1 leu punga. În schimbul a câţiva lei mi-am satisfăcut pofta şi plăcerea de urzici cu usturoi si mamaliga la grătar, găteală de regulă primăvăratic, când toţi mâncătorii de urzici aspirăm, conform obiceiului pământului, să ne schimbăm sângele.