Chiar dacă nu tot consumatorul agreează mâncărurile din organe, ele rămân pentru unii gurmanzi lipsiţi de inhibiţii, un soi de trufandale ce merită toată consideraţia. O dată pe an obişnuiesc instinctiv să pun la ceaun ficat, rinichi şi splină şi care se manâncă obligatoriu cu mămăligă şi cu murături. Nevenindu-i încă sorocul ceaunului – găteală de toamnă târzie – voi încerca să vă captez, pe cât se poate, atenţia cu rinichi de porc in sos românesc, odihniţi pe mămăligă aburindă.
Retete cu sos
Pui cu masline si sos din abundenta
De cele mai multe ori am impresia că ce lipseşte din plin mâncărurilor cu sos este tocmai sosul, ce parcă niciodată nu este suficient. Astfel ajung să mănânc în final carnea mai fără sos pentru că este primul care se termină. Dar poate mi se întâmplă numai mie? Poate este un defect de poftă? Pentru a răspunde unui S.O.S. lansat de nevoile mele de gurmand am potrivit unor pulpe de pui cu masline un sos pe înălţimea poftelor mele.
Piure cu sos şi pui. Cu salată de verzituri
Când eram mic, ca orice copil, aveam mai multe fixuri, damblale printre care şi câteva ciudăţenii gastronomice. De exemplu una ar fi că până aproape de vârsta majoratului nu am putut sub nici un chip să mănânc salata de boeuf sau că, după pofta mea de copil, mâncarea supremă era saramura de pui. Pentru consolare, mă gândesc că toţi am avut în copilărie diverse tabieturi culinare. Azi, mi-am rezolvat neînţelegerile cu arta culinară dar tot mă dau în vânt după un piure cu sos şi ceva pepite de pui însoţit cu o salată de verzituri primăvăratice.
Mancare de Dragavei sau Stevie Creata
Ştevia creaţă sau dragaveiul în Oltenia dar şi limba boului în alte zone, se mănâncă de când lumea – o mâncau şi dacii – în ciorbe, salate, mâncăruri ba chiar şi pe gratar sub forma păpuşilor de dragavei. Este asemănătoare cu spanacul dar pe care îl întrege în vitamine deoarece are de două ori mai mult fier. Are gust acrişor de unde şi denumirea populară de macrişul calului şi dacă vă uitaţi pe fereastră în gradiniţa din faţa blocului se prea poate să-l vedeţi deoarece creşte cam peste tot.
Peste in Sos Tomat Preparat la Cuptor
Nu stiu alţi cum sunt dar eu când mă gândesc la unii dintre peştii noştri, micuţi şi cu multe oase mai că îmi vine să-i fac conserva spre topirea tuturor oscioarele. Şi asta nu dăliatorită peştelui ca atare, pentru că mănânc orice fel de peşte mare sau mic, cu oase sau fără ci datorită faptului că întotdeauna m-am dat în vânt după conservele de peşte de orice fel.
Pui Cacciatore cu Ciuperci. Reteta Vanatoreasca
Pui cacciatore cu ciuperci este o măncare italiană pregătită vânătoreşte, cacciatore însemnând în italiană vânător. Tradiţional este o mâncare de lux a ţărănului italian, mâncată mult la ocazii festive. În principal reţetele cacciatore se bazau pe ce avea ţăranul în grădină. În unele zone din Italia reţeta se bazează în principal pe roşii si seamănă cu ostropelul nostru iar în altele, se folosesc mai multe legume şi aduce a tocana de pui.