Fiind un împătimit consumator de ardei iute, îl asociez cu mai toate mâncărurile care permit, cât de cât, o înviorare cu ceva iuțeală, fie ea provenită de la un ardei văratic proaspăt, fie de la unul murat sau de la o ciușcă uscată și coptă pe flacără. Iarna, tributar unei copilării de excepție petrecute la sat (în vacanțe) când de la bunici am cunoscut putina cu murături și parfumul de ciușcă coaptă, sunt, sentimental și cu poftă mare, mult mai legat de ardeiul iute murat și de ciușca uscată. Că azi, în apartament, nu întâlnesc nici o putină cu murături și ardei iute, este un fapt cât se poate de cert care mă obligă ca măcar câteva borcane cu ardei iuti in otet să pregătesc și eu pentru iarna ce va să vie.
Ingrediente ardei iuti in otet:
- 3 kg ardei
- 1,5 litru oțet de 9 grade, din vin
- 1,5 litru apă rece, curată
- 1 lingură boabe piper
- 2 linguri boabe de muștar
- 6-7 foi de dafin
- 2 linguri sare mare
- 2 linguri de miere
- 6-7 foi de dafin
- 1 ceapă
Am cumpărat două feluri de ardei respectiv, 2 kg de “coarnă” semi-iute numită și ardei bulgăresc și 1 kg de ardei iute bine. Fiecare poate prepara ce fel de ardei dorește. Am spălat ardei și i-am lăsat să se scurgă apa. Într-o oală am pus apa, oțetul, sarea, mierea, foile de dafin, o lingură de boabe de muștar și câteva boabe de piper. Am oprit o lingură de boabe de muștar și majoritatea boabelor de piper, pe care le voi pune direct în borcane. Punem oala pe foc, amestecăm și dăm în clocot tot acest amestec. După ce dă câteva clocote, oprim focul și lăsăm să se răcească puțin.
Între timp așezăm ardeii în borcane, distribuind uniform ardeiul lung, semi-iute și cel iute. Punem în borcane, în mod cât de cât egal, boabele de muștar și cele de piper. Curățăm ceapa, o tăiem sferturi și punem bucățile în borcane. Dacă ceapa este mică, folosim mai multe cepe întregi. Punem compoziția puțin răcită peste ardei, în borcane. Le lăsăm să stea puțin să mai piardă din aer și să mai completăm cu lichid. Punem capac la borcane sau le legăm cu folie.
În două săptămâni acești ardei iuti in otet vor fi gata. Indiferent de cantități, trebuie păstrată proporția de 50% -50% de apă și oțet. Spre deosebire de alte conserve, nu prea întâlnim ca ardeiul iute in otet să facă floare și asta se datorează în primul rând iuțelii. Preparat în acest fel, ardeiul nu se moloșește, păstrându-și fermitatea, este ușor dulceag, gustos și ușor aromat. Eu, obișnui fiind, prepar zeama după ochi. Pentru a fi siguri că preparați câtă zeamă trebuie, după ce ați pus ardeiul în borcane, umpleți-le cu apă și apoi goliți-le. Astfel veți avea măsura lichidului necesar. Din această apă măsurată opriți jumătate și cealaltă jumătate o înlocuiți cu oțet, pentru a avea proporția de 50-50. Folosiți oțet din vin ci nu acid acetic diluat (scrie pe sticlă), adică oțet obținut prin fermentare și nu pe cale industrială.
Să fiți bine!