Cu toate ca multi dintre noi considera ardeii umpluti ca fiind o mancare traditional romaneasca, se pare ca originile acestui preparat, sau mai degraba acestui gen de preparate (legume umplute), le aflam in Turcia unde sub denumirea de “dolma” ( de la verbul dolmak – a fi umplute), inca din vremea Imperiului Otoman, intalnim o varietate de retete bazate pe legume umplute. Umplutura se aplica in principal la rosii, vinete, dovlecei, ceapa si ardei. In orice caz azi, intalnim ardei umpluti cu carne sau nu, in multe bucatarii europene si cu nenumarate variatiuni de preparare. Mai jos voi prezenta reteta cel mai des intalnita in gospodariile romanesti din jumătatea de jos a ţării, ardei umpluti cu carne.
Ingrediente necesare ardei umpluti cu carne :
- Pentru cinci portii ne sunt necesari 10 ardei mari si sanatosi, de preferat rosii deoarece, spre deosebire de cei albi, acestora li se exfolieaza mai greu pielita, fiind mai rezistenti, mai aspectosi si totodata mai dulci .
- Carnea, in cantitate de cca. 500 g, folosita pentru umplutara este bine sa fie amestec porc-vita in proportii egale sau sa domine porcul, avand in vedere ca prezenta intr-o cantitate mai mare a carnii de vita duce la intarirea compozitiei.
Pentru umplutura si sos ne mai trebuie:
- 150 g orez
- 3 cepe mai mari
- 1 ou
- 1 kg de rosii
- bulion ( bine ar fi sa fie de casa)
- piper, sare, cimbru
- marar, patrunjel si cateva frunze de leustean
Preparare:
1. Se taie cotorul si se curata semintele la ardei, se spala si se cresteaza la varf dupa care se lasa la scurs.
2. Trecem la prepararea umpluturii prin amestecarea carnii cu orezul, oul si cu doua cepe tocate marunt si putin călite.
Se adauga piperul si sarea ( dupa gustul si obiceiul bucatarului, mai mult sau mai putin ), praful de cimbru si verdeata tocata marunt. Se mai adauga cca 50 g de bulion si se amesteca bine pana se omogenizeaza umplutura.
3. Se umplu ardeii si se acopera fiecare cu o felie de rosie sau cu cotorele taiate in momentul curatirii (se pot capaci si cu alte legume cum ar fi felii de dovlecel). Compozitia nu trebuie sa fie prea deasa si nici ardei umpluti indesat pentru a lasa loc de crestere orezului. Se aseaza intr-o cratita in care s-a pus in prealabil putin ulei, ardei langa ardei cu gura in sus, astfel incat sa nu se rastoarne.
Ar fi bine daca am avea un litru supa de carne sa turnam peste ardeii umpluti, daca nu, putem folosi apa incalzita in prealabil. Apa trebuie sa acopere trei sferturi ardeii si pe masura ce scade se mai poate completa.
4. Punem cratita pe foc si o lasam sa fiarba la foc mic 30 de minute in timp ce a treia ceapa calita o amestecam cu rosiile taiate cubulete si cu 2-3 linguri de bulion ( care leaga mai bine sosul), cu piper si sare. Nu ar strica sa adaugam la sos si o lingurita de zahar care sa taie aciditatea rosiilor proaspete. Punem sosul peste ardei in cratita, mai completam cu supa de carne sau cu apa calda, cat este nevoie si mai lasam sa fiarba inca 30 de minute dupa care, dam cratita la cuptor cat sa se rumeneasca auriu” capacele” ardeilor. Pe parcurs, daca sosul devine prea gros mai completam cu supa.
5. Se scoate vasul cu ardei umpluti de la cuptor, se orneaza cu putina verdeata si se servesc ardeii cu smantana. Asta-i tot despre ardei umpluti cu carne. Lasa-ti dupa o zi pe alta ardeii umpluti pot capata un gust usor metalic deoarece pielita ce ii acopera oxideaza destul de repede.
Sa fiţi bine!