Tot ce se înrudeşte cu saramura mă atrage la coada tigăii şi la masă mai abitir decât oricare alt preparat. Aşa păţesc şi cu aceste aripioare de pui prăjite şi servite cu mujdei şi mămăligă. Oricâte provocări culinare de pe alte meleaguri mi-ar da tarcoale întotdeauna mă voi întoarce la bucătăria romănească ţărănească, bazată pe gusturi autentice, primare şi rustice, care pun în valoare orătăniile din curte şi grădina ţărănescă. Nu ştiu de ce, dar de mic copil am fost prins în mrejele saramurii de pui, o saramură de vatră ţărănească fără brizbizuri de bucătărie boierească. Prin urmare, reţetele în care se întâlneşte carnea de pui cu usturoiul şi cu mămăliga sunt o ispită căreia nu-i pot rezista.
Necesar aripioare de pui prăjite servite cu mujdei şi mămăligă:
- 1 kg aripioare de pui
- 2 căpăţâni de usturoi romănesc
- amestec pentru condimentat şi aromat – boia, piper, rozmarin, cimbru, sare, ulei
- mălai, sare, apă, pentru mămăligă
- ulei
Punem aripioarele de pui într-un bol şi adăugăm o lingură de ulei şi condimente: o lingură boia, o linguriţă piper, puţin rozmarin şi cimbru uscat. Le amestecăm astfel încât amestecul de condimente să cuprindă şi să “învelească” bine aripioarele de pui. Le lasăm 30 de minute la frigider, să se formeze şi maturizeze gustul şi aroma.
Încingem ulei într-o tigaie şi prăjim bine aripioarele de pui. Curăţăm usturoiul, îl zdrobim şi facem un mujdei cu o ceşcuţă de apă şi un praf de sare. Când aripioarele de pui sunt rumenite adăugăm peste ele, în tigaie, mujdeiul de usturoi, punem un capac peste tigaie şi le lăsăm 10 minute.
Între timp pregătim o mămăligă vărtoasă. Servim aripioare de pui rumenite şi usturoiate lângă mămăliga caldă. Putem orna cu ceva pătrunjel proaspăt. Cantitatea de usturoi se adaptează după gustul şi plăcerea fiecăruia. Sunt atât de bune aceste aripioare de pui rumenite încât te lingi pe degete.
Să fiţi bine!