Cu ani în urmă, satele din sudul însorit erau cutreierate de căruţe cu coviltir coborâte de la munte şi care nouă, copiilor aflaţi în vacanţa de vară, ne aduceau mare bucurie, fiind purtătoare de poame, nuci şi prune uscate. Le spuneam mocani şi coborau dinspre munte, pentru a face troc cu aceste bunătăţi, cu care […]
Bucataria europeana
Dovleac umplut cu fructe si scortisoara
…astfel avem un dovleac umplut cu fructe care este gustos, dulce şi aromat şi pe care îl mâncaţi după cum doriţi mai cald sau mai rece. Dacă dovleacul este mai mare puteţi completa cu stafide, prune şi caise confiate şi ce mai permite imaginaţia.
Frigarui de porc. Pinchos Morunos via Spania
De ceva timp gătesc mai des cu carne marinată, dat fiind faptul ca prin marinare carnea capătă un plus de gust, frăgezime, savoare si culoare. Este cazul şi acestor frigarui spaniole pinchos morunos.
Gulas de Miel, Bolborosit Incet la Ceaun
Mancare originara din Ungaria, gulasul sau, ca sa fim corecţi, gulyas este un fel de tocanita pe care o pregateau, traditional, vacarii ungurii ce pastoreau turme mari de vite pe lungul drum catre pietele din Venetia, Moravia, Viena sau Nurnberg.
Chiftele de Dovlecei si Branza Feta Servite cu Tzatziki
Aceste chiftele de dovlecei si feta sunt specifice Greciei fiind cunoscute sub denumirea de kolokithokeftedes. Kolokitho inseamna dovlecel si keftedes, dupa cu v-ati data seama, chiftea. Originile aceste retete sunt cretane.
Ghiveci de legume frantuzesc. Ratatouille
Ratatouille este o mancare traditionala franceza din regiunea Provence numele complet fiind ratatouille niçoise. Este considerata a fi o mancare taraneasca fiind, sustin francezii, inventata de fermierii saraci ce obisnuiau in lunile de vara sa manance des acesta tocana sau ghiveci de legume.