Mezelic de casă, mâncat din Germania – de unde își ia numele de leberwurst- și întreaga Europa până în America de Nord, acest cârnat de ficat a căpătat și la noi o notă tradițională, îndeosebi în Transilvania. Rețete de lebar sunt multe, în Germania având pronunțat specific regional, toate având, bineînțeles, în prin plan ficatul de […]
Bucataria europeana
Hering prajit cu salata salsa
Plăcerea acestei simple partituri culinare cu hering prajit este garantată de contrastul dintre peștele puțin sărat și prospețimea salatei de roșii cu pătrunjel, măsline verzi și usturoi. Peștele asezonat cu sare și ținut câteva ore, se va prăji frumos și se va desface cu ușurință, în fileuri, de pe oase, fără a se fărâmița mai […]
Tort Joffre
Trimis de Franța pentru al decora pe regele României cu Medalia militară franceză, mareșalul Joseph Jacques Césaire Joffre sosea în 1920 la București, la invitația Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Cu ocazia acestei vizite Casa Capșa, furnizor al Casei Regale, prin celebrul cofetar Grigore Capșa a creat o prăjitură de ciocolată a cărei formă […]
Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei
Plăcut la cuptor sau în diverse dulcegării, în vreme de toamnă, când dă bruma, dovleacul își poate face un rost și în mâncăruri, fiind o curcubitacee suficient de versatilă încât să vină cu gust și vitamină atât în supe ușoare cât și în lucrări culinare mai laborioase. Este drept că repetiția naște și în gust […]
Osso Buco cu Hrean si Mamaliga cu Cartofi
Osso Buco este o mâncare milaneză, cu tradiție în bucătaria italiana, al cărei gust pe deplin delicios se bazează pe gătirea înceată a rasolului de vită, secționat cu os cu măduvă. Acest “os cu gaură” – asta e traducerea – se acompaniează tradițional cu risotto alla milanese – risotto cu sofran – și se mănâncă, […]
Vinete la cuptor. Tavalite prin pesmet, cu branza si sos taranesc de rosii
Cu o gradină românească suficient de bogată, cu o diversitate suficient de mare de mâncăruri şi reţete, chiar dacă multe derivate, inspirate şi împrumutate de ici şi colo, bucătăria şi leguma românească este foarte abordabilă şi versatilă, astfel încât cu ingrediente simple şi foarte la îndemână poţi prepara mâncăruri dintre cele mai gustoase. Cu puţină […]