Cu toate că prezintă multiple calităţi nutriţionale, sfecla rosie este o leguma lipsita de traditie in bucataria romaneasca cu exceptia unor salate de sfeclă, a unui bors simplu românesc şi a unui borş ucrainian ce a prins şi la noi. Totuşi, in ultimi ani, a început să fie valorificată mai mult în bucătărie, fiind recomandată de nutritionisti pentru calitatile ei şi inclusa pe lista alimentelor medicament. Poate fi un ajutor important pentru sanatate in sezonul rece ( sfecla rosie se poate pastra bine iarna) şi este foarte recomandata pentru femeile insarcinate.
Bucataria orientala
Legume Umplute la Cuptor – Ardei, Dovlecei, Vinete, Rosii
Legume umplute- mancare ce face parte din familia preparatelor “dolma” de la turcescul dolmak – a umple- ce apartine patrimoniului otoman. Se regaseste intr-o mare diversitate in Balcani, Caucaz, Orientul Mijlociu, Europa centrala si mediteraneeana. Fiecare popor si-a pus amprenta asupra retetelor “dolma” ,asa incat, cu timpul, au intrat in patrimoniile nationale.
Musaca turceasca de vinete
Cuvântul musaca vine din arabă şi înseamnă “servit rece” şi asta datorită faptului că aşa o servesc arabii, ca antreu. De asemenea, ei nu folosesc carne la musaca ci numai roşii si vinete. La noi s-a impus mai mult varianta grecească dar şi o variantă de musaca balcanică, numai cu cartofi, ambele preparate în straturi […]