Caponata siciliana, aşa cum ne indică şi numele, este o tocană specifică Siciliei, bazată în principal pe vinete, roşii şi măsline şi însoţită de arome mediteraneene, oregano, busuioc sau pătrunjel. Se serveşte rece sau caldă, în genere cu pâine prăjită. Specific sudului italian este şi participarea caperelor, a migdalelor şi a zaharului, ingrediente pe care eu le-am lăsat la latitudinea fiecaruia, dacă doriţiţi sau nu să le folosiţi.
Ingrediente necesare caponata siciliana:
- 2 vinete
- 4 roşii
- 200 gr masline verzi
- 1 ceapă mare
- 1 tulpină de apio ( dacă nu aveţi, se pote înlocui cu ţelina noastră)
- 2 căţei de usturoi
- 1 lingură pastă de roşii (sau de ardei cu roşii)
- 1 lingură de oţet din vin sau mere (sau oţet din vin aromat cu plante)
- 1 linguriţă oregano, piper, sare
- busuioc proaspăt
- ulei de măsline
Tăiem vinetele cuburi, le dăm un praf de sare şi le rumenim într-o tigaie încinsă. Vinetele rumenite le scoatem pe o farfurie, pe un prosop de hârtie, pentru a înlătura eventualul ulei în exces. Mărunţim ceapa şi o călim împreună cu tulpina de apio tăiată mici rondele, în două linguri de ulei de măsline. Adăugăm linguriţa de oregano, usturoiul tăiat felii subţiri şi mai apoi pasta de roşii.
Introducem roşiile în apă fierbinte pentru a le curăţa uşor coaja. Le mărunţim şi le punem în tigaie, peste ceapa călită. Echilibrăm gustul şi aciditatea roşiilor cu un praf de zahăr (opţional) şi adăugăm linguriţa de oţet. Tot acum adăugăm şi măslinele verzi. Amestecăm, lăsăm să dea sosul câteva clocote şi întoarcem în tigaie vinetele cuburi rumenite.
Lăsăm cca 15 minute pe foc mic, astfel încât să scadă sucul lăsat de roşii, să se formeze sosul ce înveleşte vinetele. La final îi dăm sare şi piper după gust şi aromăm cu busuioc proaspăt. Dacă nu vă place busuiocul îl puteţi înlocui cu succes cu pătrunjel. Punem un capac pe tigaie şi o lăsăm 10 minute, timp în care putem prăji pâine. Caponata siciliana este delicioasă servită la temperatura camerei.
Să fiţi bine!