Chiar dacă asocierea dintre fasolea roşie şi carne de iepure pare inedită, ea nu are caracter de noutate, fiind destul de populară în America de Sud, acolo unde fasolea ocupă, prin tradiţie, loc de frunte în meniu. În bucătăria noastră, iepurele este distribuit, în genere, în rolul de friptură, de cele mai multe ori însoţită de un sos. Prezenţa sosului este considerată necesară din cauza faptului că iepurele, vietate mai neastâmpărată, are puţină grăsime. Dacă se va întâmpla să vă iese un iepure în faţa portofelului, vă îndemn ca ceva carne de iepure, o treime este suficientă, să o aşezaţi pe fasole roşie pentru că, zic eu, nu veţi avea parte de dezamăgire la masă.
Ingrediente carne de iepure cu fasole roşie:
- 500 gr carne de iepure – pulpe, muşchi, gât
- 2 conserve de 400 gr fasole roşie
- 1 ceapă
- 3 roşii
- 1 ardei iute
- pătrunjel verde
- piper, boia de ardei, sare
- ulei
Porţionăm carnea de iepure şi o curăţăm bine, înlăturând firele de păr şi alte resturi. Deşi nu este obligatoriu pentru iepurele de casă, eu am ţinut carne la baiţ pentru o noapte, în special pentru ai potenţa gustul. Baiţul l-am format din usturoi, piper, sare, boia de ardei, cimbru, ardei iute, vin roşu şi ulei. Cu acest amestec am frecat bine bucăţile de carne. Le-am lăsat într-o oală acoperită, peste noapte, la frigider.
Încingem o tigaie cu puţin ulei şi prăjim carnea de iepure până se rumeneşte bine pe toate părţile. Carnea prăjită o scoatem din tigaie pe o farfurie. În resturile de la prăjire şi uleiul rămas în tigaie călim ceapa tocată mărunt. Adăugăm roşiile tăiate cubuleţe, câteva rondele de ardei iute şi un praf de sare, unul de piper şi unul de boia. După ce roşiile şi-au lăsat sucul şi gustul – cca 5 minute – adăugăm fasolea roşie şi amestecăm.
Aşezăm carnea de iepure prăjită pe fasole şi adăugăm două polonice de supă de legume sau apă, atât căt să nu acoperim în întregime carnea. Dăm focul cât de mic şi lăsăm să fiarbă uşor până scade suficient. Gustăm şi potrivim gustul după cum ne place, cu mai multă sare, piper sau ardei iute. După mine, mîncarea asta este mai bună dacă este bine condimentată şi dacă ardeiul iute îşi face simţită prezenţa. La final aromăm cu pătrunjel verde proaspăt.
După cum se observă, reţeta nu presupune nimic special ca tehnică de preparare, specială find doar asocierea dintre fasole şi carne de iepure. Dacă avem ceva carne de iepure, este bine să mai ieşim din rutina fripturii calsice de iepure şi să încercăm şi alte combinaţii, aceasta mâncare cu fasole roşie fiind o posibilă variantă gustoasă şi săţioasă.
Să fiţi bine!