Dacă avem în vedere popularitatea şi modul cum se prezintă în restaurante, reţeta de cartofi boieresti, de cele mai multe ori, conţine bacon, şuncă sau un alt reprezentant al porcului. Este un preparat consistent care rareori îndeplineşte rolul de garnitură, iar despre salată nici nu poate fi vorba. Reţeta de cartofi boieresti de mai jos este o încercare de a da acestui preparat un rol mai pronunţat de salată sau garnitură. Bineînţeles că poate fi servită şi ca fel principal, cu atât mai mult că am îmbogăţit-o cu ciuperci aromate cu usturoi şi rondele dulci de morcov. Arătoşi, consistenţi şi cu un gust bogat, sunt convins că aceşti cartofi boiereşti vă vor câştiga pe deplin aprecierea.
Ingrediente necesare cartofi boieresti:
- 3-4 cartofi roşii mari, de aceaşi mărime
- 300 ciuperci
- 2 morcovi
- 2 roşii
- 1 ardei gras roşu
- 1 ceapă
- 4 căţei de usturoi
- 1 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
- ulei de măsline, oţet balsamic alb sau oţet de mere
- sare, piper
Spălăm cartofii şi îi punem la fiert, fără ai curăţa de coajă, într-un vas în care adăugăm o linguriţă de sare şi o jumătate de linguriţă de zahăr. Cantităţile se adaptează funcţie de câte porţii se doresc. Eu am fiert 3 cartofii roşii. Am ales cartofii roşii pentru că, fierţi, se taie mai uşor felii, fără să se sfarme. Tot în acelaşi vas cu cartofii am fiert şi cei doi morcovi. După ce cartofii au fiert se scot într-o strecurătoare şi se trec sub jet de apă rece, pentru a câştiga în fermitate şi a se tăia mai bine. Cu grijă, îi curăţăm de coajă şi îi tăiem felii de aproximativ o jumătate de cm, fără însă a tăia complet felia şi numai trei sferturi din cartof. Partea de jos, pe care stă cartoful nu o pătrundem cu cuţitul, pentru a păstra în preparatul final, pe cât se poate forma cartofului.
Tăiem ciupercile felii şi le rumenim uşor într-o tigaie încinsă. Când ciupercile au căpătat culoare adăugăm 2 căţei de usturoi tăiaţi felii. Amestecăm şi luăm tigaia de pe foc. Morcovii fierţii îi tăiem rondele şi îi punem peste ciupercile călite. Presărăm şi puţin pătrunjel verde şi amestecăm uşor. Din acest preparat de ciuperci şi morcovi formăm pe un platou sau o farfurie mai largă un pat. Pe acest pat vom aşeza cartofii boiereşti.
Tăiem mărunt roşiile, ardeiul gras şi ceapa şi le punem într-un bol. Adăugăm şi doi căţei de usturoi feliaţi. Preparăm un dressing din patru linguri ulei de măsline, două linguri oţet, piper proaspăt măcinat, sare şi mărar tocat din abundenţă. Două linguri din dressing le punem peste legumele tăiate şi amestecăm. Formăm astfel un fel de salată mai măruntă. Cu ajutorul unei linguriţe, cu grijă să nu îi sfărâmăm, împănăm cartofi, întroducând între felii câte o linguriţă de salată măruntă. Când facem această operaţiune, cartofii, incomplet tăiaţi felii, să fie deja aşezaţi pe patul de ciuperci şi morcovi. După ce am împănat toţi cartofii, restul de dresing îl punem, cu ajutorul unei linguriţe, peste cartofi. Dressing-ul uşor acrişor se va echilibra foarte bine cu morcovii dulci şi ciupercile călite. Sper să încercaţi şi să vă placă acest fel de cartofi boieresti. Aceştia se prezintă mai degrabă ca o salată bogată şi consistentă şi sunt mai puţin legaţi de tradiţionala reţetă de cartofi boieresti.
Să fiţi bine!