Cum în sezonul de toamnă-iarnă se poartă și castanele, este vremea să încingem o tigaie și să ne bucurăm de castane coapte, un deliciu de toamnă care merită atenția noastră cel puțin odată într-un an. Cei care locuiesc în zonele ce favorizează climateric castanele comestibile au mai la îndemână castane prospete și sănătoase și spun asta datorită faptului că de mai multe ori mi s-a întâmplat să achiziționez în Craiova castane care s-au dovedit a fi mucegăite. Așa că trebuie puțină atenție atunci când cumpărăm castanele. Coacerea castanelor implică o procedură simplă iar gustul castanelor coapte merită toată aprecierea.
Pentru început punem castanele în apă călduță și le lăsăm cca 30 de minute până se înmoaie ușor coaja. Astfel, se crestează și se decojesc mai ușor. Cu un cuțit cu lama fina sau chiar cu un cutter crestăm castanele pe lungime. Dacă nu le crestăm riscăm să explodeze în tigaie. Încingem o tigaie (este bună una mai grea, mai veche, să nu ardem tigaia bună) și punem castanele în tigaie. Acoperim tigaia cu un capac și le coacem cca 10 minute după care le amestecăm pentru a le întoarce. Le mai ținem câteva minute și oprim focul. Dacă nu sunt crestate și coapte bine, sunt șanse să nu le putem desface coaja. Coaja castanelor va vorbi de la sine și ne va arata că sunt coapte. Datorită faptului că sunt crestate, castanele se vor deschide ușor. Cei care aveți posibilitatea să le coaceți în jar nu ezitați să o faceți pentru că veți obține un rezultat de exceptie.
Să fiți bine!