Delicioase şi mai totdeauna bine primite chiftelele cu sos au intrat în clasicitate ca mâncare de casă, de familie ce se aşează foarte bine lângă paste, piure de cartofi sau orez. Marinate predominant în sos de roşii au o notă aparte de latinitate find apreciate de toţi concetăţenii noştri europeni, cu rădăcină latină ca şi noi. Cum în ultimul timp am mai preparat chiftele cu sos de roşii şi în sos bechamel am zis să introduc o notă de creativitate care să învioreze pofta. Aşa că am pregătit chiftele si legume in sos de roşii să vedem dacă obţinem satisfacţie.
Necesar reteta de chiftele si legume cu sos:
Pentru chiftele:
- 500 gr carne – amestec, porc, vită, pasăre – care ne prieşte
- 1 ceapă
- 100 gr pâine
- 4-5 căţei de usturoi
- 1 ou
- 1 legătură pătrunjel proaspăt
- piper, sare
- ulei, făină
Pentru sos cu legume:
- 1 vânătă
- 2 ardei gras sau kapia
- 3-4 roşii bine coapte
- 4-5 căţei de usturoi
- pătrunjel verde
- oregano, sare, zahăr, piper, 1 foaie dafin
- ulei
Preparare:
1. Preparăm compoziţia pentru chiftele amestecând carnea tocată cu pâinea înmuiată în prealabil în apă şi stoarsă, cu oul, ceapa foarte mic tocată, usturoiul dat pe răzătoarea mică, pătrunjelul verde tocat, un praf de piper şi o jumătate de linguriţă de sare. Frământăm bine amestecul să se omogenizeze şi îl lăsăm să se odihnească 20-30 minute. Formăm chiftelele mai mici, mai mari, rotunde sau turtite după cum ne plac, le dăm prin făină şi le prăjim în ulei încins la foc mediu. Reţete de chiftele sunt mai multe şi de obicei fiecare gospodină are ingredientele şi cantităţile preferate, precum şi propiul mod de a le prepara aşa că datele de mai sus pot fi considerate orientative. Lăsăm chiftele prăjite să aştepte pe o farfurie cu hârtie absorbantă.
2. Tăiem vânăta îmbucături şi ardeiul rondele sau julienne. Punem bucăţile de vinete într-o oală cu apă şi sare ajunsă la temperatura de fierbere şi le fierbem 5 minute. Le scoatem şi le lăsăm să se scurgă. Prin acest procedeu vinetele îşi pierd din amăreală şi nu mai absorb mult ulei la prăjire. Procedeul se aplică de ex. la ratatouille, ghiveciul franţuzesc ce necesită, dacă respectăm reţeta clasică, prăjirea separată a tuturor legumelor. Încingem într-o tigaie 3-4 linguri de ulei şi rumenim vinetele scurse de apă.
3. Adăugăm peste vinetele rumenite ardeiul tăiat, 1 foaie de dafin şi amestecăm să-l ia căldura. Mai călim 2 minute.
4. Tăiem roşiile jumătăţi şi le dăm pe răzătoarea mai fină până rămânem cu coaja roşiei în mână, formând un piure zemos de roşii. După ce am terminat roşiile dăm pe răzătoare şi căţeii de usturoi pe care îi adăugăm la roşii împreună cu un praf de sare, 1 linguriţă de zahăr, piper proaspăt măcinat şi oregano. Formăm astfel cunoscutul mujdei ţărănesc (mai puţin oregano şi zahăr). Punem acest mujdei peste vinetele şi ardeii din tigaie. Am pus puţin zahăr pentru că îmi place sosul ce însoţeşte chiftelele să fie mai mult dulceag decât brut, aspru.
5. Lăsăm tigaia pe foc mai încet să bolborosescă domol 2-3 minute. Punem cu mâna, una câte una, chiftele prăjite în sosul format în tigaie, punem capac la tigaie şi o lăsăm la foc încet 10-15 minute să se împlinească în gust preparatul nostru.
La final îi dăm pătrunjel proaspăt sau chiar, dacă preferaţi, busuioc. Am tăiat rondele nişte ceapă rozalie de Buzău, de apă, mai puţin iute şi am presărat în farfurie peste ale noastre chiftele.
Numai bine să vă fie!