Fără ciorbă, meniul e pustiu! Pentru mine, ciorba de os de porc, este o desfătare cum nu se poate mai mare, la care mă dedau, în special în zilele mai plumbuite de iarnă, de câteva ori pe anotimp. Acestei ciorbe de os, îi dau tarhon aromat, buruiana al cărei nume a fost transformat în renume de catre Ardeal, și-i mai dau un leac de zeama de varză dintr-o putină oltenescă, așa pentru vioiciune. Continui lucrarea, și trecând prin Moldova, îi dau valoare adăugată cu îndestulătoare smântână și suficiente ouă. Finalizând periplu într-o unire fierbinte și îmbietoare numită ciorbă de os, te chem și pe tine, iubite cetitorule, să-i facem de petrecanie .
Necesar ciorba de os de porc cu tarhon
- 1,5 kg oase porc proaspete încărcate cu carne – șir de porc și alte oase
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 țelină mică
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 500 gr smântână
- 4-5 gălbenușuri de ou
- 1 lingură hrean în oțet
- 3 căței de usturoi
- 500 ml zeamă de varză
- tarhon în oțet, uscat sau proaspăt
- sare, piper, opțional boia
Spargem și tăiem oasele în bucăți, le spălăm în apă rece, le punem la fiert într-o oală cu apă fierbinte. Lăsăm să fiarbă și pe măsură ce se formează spumă, o înlăturăm.
Între timp, curățăm și mărunțim legumele. Participarea spornică a celor 4 rădăcinoase – țelină, morcov, păstârnac și rădăcina de pătrunjel – rotunjește pe deplin gustul acestei ciorbe. După ce spumuim bine fiertura, adăugăm legumele și lăsăm să fiarbă cca 1 oră, până ce carnea se desprinde ușor de pe os. Adăugăm zeama de varză șă așteptăm să reînceapă fierberea.
Într-un bol punem smântâna, gălbenușurile de ou, hreanul și usturoiul zdrobit. Le amestecăm și omogenizăm bine cu un tel. Luăm 2-3 polonice de zeamă fierbinte din oală și punem în bol amesecând ușor. Ridicăm astfel temperatura liezon-ului și înlăturăm riscul brânzirii. Dregem ciorba cu liezon, mai dăm câteva clocote și aromăm din plin cu tarhon. Gustăm, potrivim de sare și dăm un praf de piepr.
Ciorba de os de porc cu tarhon umple bucătaria cu un parfum ce te cheamă la masă. Se mânăncă fierbinte, eu dându-i uneori un praf de boia iute.
Să fiți bine!