Dorinţa intensă de a fi siluet m-a făcut încă de când eram dănac să caut şi să urmez calea spre o siluetă de vis. Specialiştii în toate cele mi-au recomandat aprig sa-mi caut împlinirea dorintelor mele în ciorba de varza. Astfel, prepar şi mănânc de ani buni ciorba de varza cu afumătura, cu cozi de porc, ciolane si alte variate proteine, dar totuşi silueta de vis nu iese la iveala din mine. Împlinirea mi-am găsit-o, exact cum spun specialiştii, dar nu a dorinţei. Mă gândesc ca o fi din cauză ca pun prea multă varză la ciorba…totusi insist si perseverez… si astăzi voi continua cura cu ciorba de sir de porc cu varza… cine ştie, poate am noroc.
Ingrediente necesare reteta ciorba de sir de porc cu varza:
- 1 varză mare
- 4-5 vertebre – şir de porc cu ceva carne şi măduvă
- 1 telină potrivită
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 3-4 rosii sau bulion sau zarzavat acrişor pentru ciorbe ( rosii, ardei, verdeată)
- 1 legătură pătrunjel sau leuştean
- piper, boia, cimbru uscat, sare
- ulei pentru prăjit
Preparare:
1.Spălăm bine şirul de porc în apă rece şi îl porţionăm în vertebre. Îl punem la fiert, într-o oală, cu 5-6 litri de apă fierbinte şi spumuim bine zeama.
2. Varza o tăiem fin, fideluţă şi o lăsăm în asteptare până mai fierbe carnea. Fierbem şirul până ce aproape ca putem desprinde carnea de pe os. Fierberea poate dura maxim o oră, timp în care apa mai scade şi prin urmare mai completăm. Când carnea este aproape fiartă adăugăm varza tocată. Lăsăm să fiarbă la foc încet 20 de minute şi punem roşiile decojite şi mărunţite sau, dacă avem, zarzavatul pentru ciorbe. Am preparat din timp ( pentru iarna) asemenea zarzavat acrişor, din roşii feliate, ardei gras tocat şi frunze de ţelină. Se amestecă toate, se dă sare şi se pun în sticle cu gura mai largă.
3. Dăm ţelina şi morcovul pe o răzătoare mică şi tocăm mărunt ceapa. Le călim puţin, pe toate în 2-3 linguri de ulei şi le condimentăm cu un praf piper măcinat, cimbru uscat, boia dulce sau iute, după preferinţă şi sare. Adăugăm călitura şi mai lăsăm 10 minute să fiarbă.
Varza nu trebuie fiartă exagerat ci trebuie să-şi păstreze din fermitate. Gustatul este important atunci când prepari o mâncare deoarece timpii daţi într-o retetă te pot induce în eroare, depinzând de mai mulţi factori: focul, felul vasului, apa, vârsta şi provenienţa cărnii, etc.
Gustăm şi potrivim de sare. La final, oprim focul, aromăm cu pătrunjel sau leuştean, tocat fin, punem capacul pe oală şi lăsăm 10 minute să se odihnească.
Putem coace un ardei uscat, mai mult sau mai puţin iute şi-l punem în oala cu varză să-şi lase inconfundabila aromă ( nu pot să ma lipsesc de acest ardei copt). Asta-i tot ce trebuie pentru siluetă si va doresc sanatate si sa fiti pofticiosi!
P.S. Eu am gătit varza cu carne cu varza noua dar la fel se poate proceda şi cu varza murată. Cine preferă, după fierbere, oaselor de porc se pot scoate din oală, lăsa să se răcească şi curăţa de carne. Carnea se întoarce în oală şi oasele se aruncă.
Să fiţi bine!