Având în vedere că suntem luaţi cu asalt de caniculă cred că se impune să tăiem greutăţile din meniu şi să ne răcorim puţin cu o ciorba de vara, cu dovlecei şi macris. Fiind uşor acrişoară de la macriş, mâncată rece, ciorba asta de învioreză şi ne uşureză trupul de căldura zilei. Am îmbogăţit-o bine cu legume pentru gust şi arome şi i-am crescut consistenţa cu un pumn de fidea cu ou. Acum, aceste ciorbe răcoritoate îşi intră pe deplin în drepturi şi este un câştig dacă ne facem un bine şi punem oala pe foc.
Ingrediente necesare ciorba de vara cu dovlecei si macriş
- 4 dovlecei
- 3 legături de macris – cca 300 gr
- 3 roşii coapte bine
- 2 morcovi
- 1 ceapa
- 1 ardei gras
- 1 ţelină mică
- 1 păstârnac
- puţină fidea
- câteva fire de leuştean sau pătrunjel, după preferinţă
- sare
Curăţăm, spălăm şi tocăm mărunt ceapa, ardeiul gras, morcovul, ţelina şi păstârnacul. Le punem în oala, la fiert, în cca 4 litri de apă. În ce priveşte ciorbele, cu mici excepţii, sunt dependent de rădăcinoase, care după părerea mea constituie fundamentul obligatoriu pentru o ciorbă gustoasă.
Curăţăm roşiile de coajă apelând la scufundarea lor în apă fierbinte pentru a ne uşura munca. Le tăiem cubuleţe mărunte şi le punem în oală. Uneori la ciorba de vara, cu dovlecei sau nu, folosesc şi roşii întregi conservate, cum se spune, în salicilat, în sus de roşii, foarte gustoase şi acrişoare. Lăsăm să înceapă să fiarbă.
Curăţăm dovleceii de coajă, îi tăiem cubuleţe şi îi punem la fiert în oală. Ţinem focul potrivit la oală, nici prea mare că se evapore prea rapid apa, nici prea mic să nu ne prindă seara. Lăsăm ciorba să fiarbă uşor până ce se înmoaie dovleceii, care deşi par mai fragili, nu se fierb chiar repede.
Gustăm ciorba şi când suntem mulţumiţi de textura dovleceilor adăugăm macrişul mărunţit. Macrişul acreşte uşor ciorba, o face mai răcoritoare şi îi dă o identitate aparte. Lăsăm să dea un clocot şi adăugăm fideaua. Gustăm şi potrivim de sare. La final, aromăm ciorba cu ceva verdeaţă. După cum se ştie, această ciorba de vara este foarte bună rece, dar cine o preferă călduţă nu întâmpină nici o piedică. Mie îmi place să-i dau puţin ardei iute tocat.
Să fiţi bine!