Obiceiul de drege ciorba cu lapte acru este muntenesc, de la stână şi în vreme a coborât la poalele munţilor ajungând azi în mai toate colţurile tării şi în mai toate ciorbele. Zonele submontane, cu climă o idee mai rece, l-au primit mai bine în vreme ce în altele, cum este Sudul însorit, nu a prins decât pe ici, pe colo. Ciorba taraneasca de legume dreasă cu lapte bătut nu poate fi decât răcoritoare, mâncată rece cu mamaligă în căldura verii şi bine venită trupului, cu ardei iute şi ţuică moale în toamna lungă. Prin urmare, dacă vrei să-ţi grijeşti ciorba, că e cu legume, bolbotine sau cu cărnuri, cu un lapte bătut, iaurt, zer sau jintinţă, este dezlegare de la stână şi bine primită dresura.
Ingrediente necesare ciorba taraneasca de legume:
- 500 ml lapte bătut
- 4 cartofi
- 1 ceaşcă orez
- 1 dovlecel
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- 1 ţelină mică
- 1 ardei gras
- 3 roşii
- 1 pumn mazăre
- 1 pumn de varză tocată
- 1 legătură pătrunjel
- sare, piper
Preparare:
1. Se spală şi se curăţă rădăcinoasele – morcovul, ţelina, păstârnacul şi se taie rondele. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt. Se toacă mărunt două foi de varză. Se pun toate la fiert în 4-5 litri de apă.
2. După 20 minute se pun ardeiul şi dovlecelul tăiate cubuleţe. Tot acum se pune şi o ceaşcă de orez spălat în prealabil. Se fierb toate încă 10 minute.
3. Se pun ultimele legume, respectiv roşiile şi cartofii cubuleţe şi mazărea. Mazărea a fost congelată şi din acest motiv am pus-o ultima pentru că fierbe foarte repede. Mazărea proaspătă s-ar pune mai devreme la fiert.
4. Se pune lapte acru într-un bol şi se ia cu polonicul ciorbă fierbinte din oală şi se pun 2-3 polonice peste lapte pentru ai ridica temperatura. Se amestecă bine cu o furculiţă. În momentul când oprim focul la oală punem amestecul din bol pentru a drege ciorba şi amestecăm vârtos în ciorbă.
5. Se toacă pătrunjelul verde şi/sau leuştean din abundenţă şi se aromează ciorba. Se dă sare şi piper după gust. Se pune capacul şi se lasă să stea 5 minute.
După ce gustaţi, dacă mai doriţi, mai puteţi adăuga lapte acru, funcţie de preferinţă. Obişnuiesc să mai pun lapte, atunci când servesc, pentru că îmi place ciorba cu mai mult lapte, dar restul familiei o preferă aşa.
Să fiţi sănătoşi