Ciorba taraneasca de pui facuta cu simt de raspundere de femeia satului romanesc, cu gandul ca este binemeritata de “omul” ei care, de cateva ori pe an, pentru cateva zile, muncea mai invartosat decat in oricare alta zi obisnuita, la camp: culegea via, treiera sau culegea porumbul si atunci merita cu prisosinta sa taie gaina si s-o “bage in oala”.
Necesar ciorba taraneasca de pui cu zdrente de ou:
- 1 pui de cca. 1 kg
- 1 ceapa mare
- 2 morcovi
- 4 rosii
- 1 telina potrivita
- 1 ardei gras
- 1 ardei kapia
- 1 pastarnac potrivit
- 2 cartofi nu prea mari
- 2 oua
- taitei
- 1 legatura patrunjel
- 1 litru zeama de varza sau bors
- cateva fire leustean, malai, sare
Preparare:
1. Se portioneaza puiul si se pune la fiert in 3 litri de apa. Pentru a nu se tulbura ciorba, punem carnea in momentul in care apa incepe sa fiarba pentru a lasa mai putina spuma. Nu punem sare cand fierbem carnea pentru ca ingreuneaza putin fierberea. Sarea se adauga la final. Spumuim bine supa de pui.
Ca o paranteza, sa spunem cate ceva despre procesul de fierbere. Carnea sau legumele nu fierb mai repede sau mai incet functie de cum este focul – mai tare sau mai incet. Ele fierb tot la 100C, doar ca incepe apa sa fiarba mai repede daca este focul mai mare dar timpul de fierbere este acelasi. Focul mare cel mult tulbura fiertura si sigur evapora apa mai repede ( deoarece se cedeaza caldura mai repede), dar nu duce la o fierbere mai rapida. Ce conteaza in scurtarea timpului de fierbere este presiunea atmosferica si din acest motiv in oala sub presiune se fierbe mai repede si asta datorita cresterii temperaturii de fierbere de la 100C la, de ex., 120C sau 130C. Deci cresterea presiunii duce la reducerea timpului de fierbere prin cresterea temperaturii de fierbere. Invers, comparativ, daca fierbem puiul acasa si il fierbem si sus la munte vom constata ca acasa fierbe intr-o ora de ex. si la munte fierbe intr-o ora si jumatate datorita faptului ca sus la munte este presiunea mai mica si scade temperatura de fierbere, sa zicem, la 95C si prin urmare fierbe in timp mai lung. Daca punem la inceput sare sau vegeta in apa in care fierbem ciorba formam o solutie care va fierbe putin mai greu deoarece solutiile au punct de fierbere mai crescut proces numit in fizica si chimie ebulioscopie.
2. Revenind la reteta- spalam, curatam si tocam radacinoasele : morcovi, telina, pastarnacul si ceapa si le adaugam in supa de pui dupa ce am fiert puiul o ora. Asa cum am spus eu am avut carne de pui de tara, ce fierbe mult mai greu. Daca aveti pui din comert ce fierbe foarte repede puneti radacinoasele dupa ce ati spumuit bine supa.
Lasam sa fiarba 10 minute radacinoasele si adaugam ardeiul gras si ardeiul capia tocati cubulete. Folosesc, pe langa ardeiul gras obisnuit, ardei kapia sau ardei gras rosu atat pentru culoare dar mai ales pentru gustul diferit, dulce si mai aromat. Obisnuiesc sa adaug ardeiul, in orice fel de ciorba, ceva mai tarziu decat radacinoasele deoarece fierbe mai repede si imi place sa se pastreze carnos in ciorba. Totodata tocam si rosiile cubulete ceva mai maricele si le adaugam in oala. La ciorba taraneasca legumele se taie ceva mai maricele fara prea multe fineturi. Fierbem totul inca 20 minute.
3. Acum ca a scazut supa adaugam litrul de zeama de varza. Folosesc si se foloseste mult zeama de varza la ciorbe in retete traditionale. Imi place ciorba acrisoara. Daca preferati ciorba mai dulce renuntati la zeama de varza sau la bors.
4. Ultimele legume adaugate sunt cartofii taiati bucati si care nu trebuie sa fiarba mai mult de cca. 15 minute deoarece trebuie sa ramana fermi ci nu faramitati. Cu 5 minute inainte adaugam taiteii.
5. Punem cele doua oua intr-un bol, peste ele presaram doua linguri de malai si amestecam dar fara sa le batem.
Gustam ciorba si adaugam sare dupa gust. Verificare gustului este obligatorie inainte de a opri focul. Cu puiul de tara am scos ciorba la capat in mai bine de doua ore dar cu pui din comert o rezovam in 45-60 minute ( timp de fierbere). Odata oprit focul, turnam ouale amestecate cu malai in oala in timp ce le rasfiram cu o furculita la contactul cu ciorba fierbinte formandu-se astfel “zdrente”.
6. Tocam verdeata, patrunjelul si leusteanul si aromatizam ciorba. Folosesc destul de mult leusteanul la ciorbe, ingredient pe care il apreciez mult si despre care consider ca este insuficient valorificat.
Se serveste fierbinte cu ardei iute murat, verde sau uscat si copt pe foc… cu smantana daca doriti…mie imi place si cu hrean ras in otet. Foarte hranitoare si am observat ca este foarte apreciata si de copii mai ales ca are de toate. Zdrentele de ou imi plac si in ciorba de urzici.
Sa fiti bine!