Poetul Horaţiu al Romei Antice, încă înainte de Hristos, anticipând apariţia ciulamalei în evoluţia omenirii, a precizat şi a lăsat vorbă că “ciuperca de câmp este cea mai bună ca însuşiri”. Astfel mărturiseşte istoria despre şansa la neprihănire a unei ciulamale de ciuperci cu carnea tare şi tot aşa au înţeles să o respecte muntenii noştri cu păduri avute în ciuperci şi stâne bogate în smântână grasă. Iar dacă ciuperca câmpului nu o avem atunci măcar cu smântăna muntenească să ne mai scoatem pârleala în speranţa unei ciulamale la care să râvnească Orientul de la care am primit patentul. Aşa că, înlăturăm preaprezenta făină şi rânduim o ciulama de ciuperci cu smântână, îmbietor de simpă şi întocmai de savuroasă.
Ingrediente necesare ciulama de ciuperci cu smântână:
- 1 kg ciuperci champignon
- 4oo gr smântână
- 1 ceapă
- 4-5 căţei de usturoi
- 1 legătură pătrunjel proaspăt
- piper alb măcinat proaspăt, sare, ulei sau unt
Preparare:
Se şterg şi se curăţă ciupercile de eventualele resturi de pământ cu un prosop de bucătărie uscat. În ultimul timp am această abordare faţă de pregătirea ciupercilor şi anume nu le spăl şi nici nu le curăţ pieliţa care nu incomodează cu nimic. Dacă le spălăm vor absoarbi apă, îşi vor pierde din aromă şi automat vor lăsa mai multă apă în momentul călirii cea ce înseamnă moleşirea lor accentuată.
Rumenim pentru început, într-o tigaie cu două linguri de ulei, ceapa cu un praf de sare şi o punem într-un bol. Folosim o tigaie mai măricică sau o cratiţă pentru că tot în ea (să nu pierdem aroma lăsată de ceapa călită în tigaie) vom căli şi ciupercile şi în final vom prepara ciulamaua. Feliem ciupercile şi le călim în aceeaşi tigaie mai mare sau cratiţă, la foc mediu, până încep să se rumenească. În momentul în care sunt pătrunse ciupercile punem căţeii de usturoi feliaţi, amestecăm şi mai lăsăm un minut la foc mic.
Punem şi ceapa călită peste ciuperci şi amestecăm. Pentru că am călit ceapa separat, avem ambele ingrediente, ciupercile şi ceapa, călite optim evitând astfel ca ceapa să fie prea calita sau ciupercile preparate prea puţin. Mai lăsăm, de asemenea, 1-2 minute pe foc mic numai pentru a se unifica aromele. Supraveghem să nu se lipească.
Dăm un praf de sare şi unul de piper alb proaspăt măcinat şi punem smântâna.
Amestecăm bine lăsăm să bolborosească de două ori, oprim focul, aromăm cu pătrunjel proaspăt şi punem capacul pe cratiţă.
Avem astfel un sos cu gust viguros ce vine lângă o ciupercă savuroasă, cu aromă puternică, cu textură fermă nealterată de o eventuală îmbibare cu apă.
Punem apă cu sare în ceaun şi un praf de malai. Când clocoteşte şi face spumă punem mălai din plin. Lăsăm căteva bolboroseli şi amestecăm cu patimă până obţinem o mămăligă vârtoasă, galbenă gutuie. Mâncăm ciulamaua cu mămăliguţă caldă. În acelaşi registru am preparat si o tocanita de ciuperci.
Să fiţi sănătoşi!