Ingrediente clatite:
200-300 g faina
0,5 l lapte
2-3 oua
sare, ulei
Se bat bine ouale cu un varf cutit sare si se amesteca cu laptele.
Laptele trebuie sa fie rece iar in caz ca nu aveti la indemana, poate fi inlocuit cu succes de sifon.
Se adauga treptat faina in timp ce amestecam continuu pentru a nu face cocolase. Adaugam faina pana ajungem la consistenta necesara. Apreciem compozitia la prajitul primei clatie si daca este nevoie subtiem cu lapte sau ingrosam cu faina.
Lasam compozitia o jumatate de ora pentru a se umfla faina.
Se pune o lingura de ulei, invartindu-se bine tigaia pentru a se unge toata suprafata, dupa care se lasa pe foc sa se incinga. Punem cu un polonic compozitie invartind repede astfel incat sa se distribuie uniform in tigaie.
Lasam tigaia pe foc iute si cand incepe sa se rumeneasca se intoarce foaia pe partea cealalta, fie prin aruncare daca avem indemanarea necesara, fie ne ajutam de un cutit.
O lasam sa se rumeneasca si cand clatita joaca in tigaie inseamna ca este gata si o lasam sa alunece intr-o farfurie intinsa.
Minimul necesar si suficient pentru prepararea clatitelor este tripleta- faina, sifon, oua.
Plecand de la aceste trei ingrediente de baza puteti adauga bizbrizuri, cat si cum va permite imaginatia.
Pot fi umplute cu gemuri, dulceturi, miere, finetti, branza, urda, fructe, carne….si
pot fi sarate, dulci, piperate….si…incet, incet pe papamond, le vom arunca pe toate in tigaie.
Sa aveti pofta de clatite!