Plăcut la cuptor sau în diverse dulcegării, în vreme de toamnă, când dă bruma, dovleacul își poate face un rost și în mâncăruri, fiind o curcubitacee suficient de versatilă încât să vină cu gust și vitamină atât în supe ușoare cât și în lucrări culinare mai laborioase. Este drept că repetiția naște și în gust rutină și o anumită obișnuință, așa că, din punctul meu de vedere, în mâncăruri, dovleacul vine cu un gust care trebuie cultivat, care trebuie să-și găsească un loc al lui în paleta de preferințe. Obișnuiți mai mult cu personalitatea lui dulce, i-am rezervat un rol ca atare, probabil oarecum nestimulați de necesități în ai rotunji rostul. Chiar dacă rețetele sunt vechi, internetul a făcut mai populare și a supus atenției ba o supă cremă, ba un piure de dovleac. După gustul meu, unele preparate îmi plac, altele nu, unele se promovează singure, prin gust, arome, aspect și propietăți, altele sunt aduse în față de trend și prețiozitate. În mod firesc, trebuie să încercăm să-l introducem în combinații care treptat să se maturizeze în rețete, care să reușească să împlinească pofte și gusturi cât mai multe și variate, care să întrunească sufragiile a cât mai multor bucătari cu inițiativă și meseni cu dorință. De ce spun asta? – Că doar nu am găsit nectarul zeilor în dovleacul nostru – O spun pentru că toamna îl avem din plin în piețe și magazine, pentru că este rod gustos prezent în grădinile multor lelițe și pentru că tot ce ne dă grădina noastră nu poate fi decât sănătos și bine venit. Așă că încercăm să-l gătim, de data asta în combinație cu cartofi și dovlecei, drept pat gustos pentru coaste de miel la cuptor.
Necesar coaste de miel la cuptor cu dovleac si cartofi
- 1 kg coaste de miel
- 1 dovleac plăcintar potrivit
- 3-4 cartofi
- 1 dovlecel
- boia, piper, sare, cimbru, fulgi de ardei
- ulei pentru prăjit și de măsline
Preparare
1. Într-un bol amestecăm o lingură cu boia și câte o linguriță de piper proaspăt măcinat, cimbru uscat și sare mare. Amestecăm aceste condimente și cu acest amestec frecăm bine coastele de miel pe toate părțile. Le lăsăm să stea zece minute. Încingem o tigaie cu puțin ulei și rumenim bine coastele.
2. Curățăm dovleacul de coajă, îl înjumătățim și înlăturăm semințele după care îl tăiem cuburi, bucăți, de 1,5-2 cm, cât o îmbucătură. La fel, curățim și tăiem cartofii. Dovlecelul, tânăr și proaspăt, îl tăiem cuburi fără ai înlătura coaja.
3. Bucățile de dovleac, cartofi și dovlecel le punem într-o tava, asemeni unui pat. Peste ele punem 2-3 linguri de ulei de măsline, presărăm sare, puțin piper, cimbru cât ei între trei degete și o lingură cu fulgi de ardei ( fulgii de ardeii îi puteți face și dintr-un ardei uscat, mărunțindu-l cu cuțitul – chiar este mai aromat). Amestecăm ușor cuburile cu o lingură, să se învelească bine în ulei și condimente.
4. Așezăm militărește (adică ordonat) în tavă, coastele de miel rumenite, pe patul din dovleac, cartofi și dovlecel.
Dăm tava la cuptor pentru cca 45 de minute, până ce toate-s rumene și îmbujorate. Combinația asta de barabule cu bostan cu coaste fragede de miel merge bine cu murătura ce tocmai s-a împlinit la gust.
Să fiți bine!