Cornuri pufoase asemeni celor ce le achiziţionăm din raftul cu panificate aditivate putem prepara şi acasă prin reţete simple, uşor de pus în practică şi deloc costisitoare. Le mănâncă copii cu mare poftă, cu lapte, gem sau simple, le pot luat la pachet la şcoală şi tot cu mare poftă, când apucă, le mănâncă şi părinţii. Le poţi umple, asemeni puţişoarelor de aici, sau le poţi orna cu ce-ţi dictează pofta, le poţi prepara mai mult sau mai puţin dulci sau chiar sărate.
Necesar reteta cornuri pufoase:
- 500 gr faina 000
- 3 galbenusuri de ou
- 5 linguri de ulei
- o jumatate cub mic de drojdie proaspătă sau o linguriţă drojdie uscată
- 1 lingură zahăr
- 250-300 apă călduţă
- jumătate linguriţă sare
- 1 ou pentru uns cornurile
- oregano, chimen, mac, susan, zahăr pentru presărat pe cornuri
Preparare:
Înainte de toate trebuie spus că uleiul poate fi înlocuit cu unt, apa cu lapte, zahărul cu miere prin urmare varianta de jos este aşa zisa varianta economică, dar cu nimic mai prejos ca gust.
1. Punem făina într-o oală şi ca la mai toate aluaturile, facem o gropiţă în mijloc. Punem o cană cu apă călduţă în care am topit în prealabil zaharul şi drojdia. Amestecăm cu puţină făină şi lăsăm cca 10 minute să înceapă să lucreze drojdia. După 10 minute punem în mijloc gălbenuşurile de ou, lingurile cu ulei şi dăm un praf de sare peste făină. Amestecăm bine, omogenizăm şi formăm un aluat potrivit de vârtos, nici prea tare dar nici moale.
2. Acoperim oala cu aluat şi îl lăsăm 30-40 de minute să crească puţin.
3. Împărţim aluatul în două bile şi le întindem foaie cu sucitorul, pe masa de lucru unsă cu ulei. Formăm triunghiuri de aluat fie tăind foaia de aluat rotundă, dinspre centru spre margine, asemeni unor raze, fie formând pătrate de aluat pe care le tăiem pe diagonală.
4. Rulăm triunghiurile de la bază spre vârf. Dacă dorim să umplem cornurile cu ceva anume, o facem înainte de a le rula. În tava de la aragaz punem o hârtie de copt, o ungem cu ulei şi aşezăm ordonat cornurile. Lăsăm tava pe masa să se odihnească cornurile încă 25-30 de minute.
5. Înainte de a le baga la cuptor, le ungem cu o ajutorul unei pensule, cu gălbenuş de ou şi presărăm peste ele chimen, mac, susan, oregano, zahăr, după cum ne e pofta.
6. Băgăm tava la cuptor la foc potrivit, nu mare. Cornurile vor creşte şi se vor rumeni frumos. Verificăm cuptorul şi când sunt suficient de rumene oprim focul, în cca 20-30 minute. Atenţie la puterea focului să nu se ardă prea repede şi mult jos şi sus să nu se rumenească.
Se coc aproape două tavi, funcţie de cât de mari sunt triunghiurile de aluat. La a doua tava nu este necesar să se schimbe hârtia de copt şi decât se reunge cu ulei. În aceeaşi linie se pot încadra şi mucenicii moldoveneşti sau covrigii cu susan.
Să fiţi bine!