Azi am stat mai toată ziua în bucătărie pentru a satisface tuturor pofta şi necesarul începând cu o ciorba ţărănească de pui, continuînd cu ciulama de ciuperci şi bineînţeles încheind cu ceva dulce. M-am oprit asupra unei reţete clasice, respectiv crema de zahar ars pe care o mâncam – şi probabil, ca mine, mulţi alţi copii- destul de des în copilărie dar pe care azi, o prepar mai rar cu toate că îmi place la fel de mult. Chiar dacă a trecut timpul peste ea şi suntem asaltaţi zilnic de multe şi diverse reţete de dulciuri pe toate canalele culinare cred că, crema de zahar ars s-a menţinut bine în preferinţele noastre privind dulciurile de casă. De aceea am şi încadrat-o la clasici.
Ingrediente necesare crema de zahar ars:
- 1 litru lapte
- 8 ouă
- 200 gr zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- esenţă rom
Pentru caramel:
- 100 gr zahar
Preparare:
1. Se pune laptele la fiert şi se lasă să se răcească.
2. Într-o cratiţă se caramelizează 100 gr zahăr. Imediat ce s-a topit, se roteşte cratiţa astfel încât să se ungă peretele cratiţei până aproape de margine. Trebuie lăsat să se răcească şi îl veţi auzi deoarece va începe să trosnească şi să crape.
3. Se bat cele opt oua cu 200 gr zahăr şi cu zahărul vanilat până se topeşte zahărul. Eu le-am rezolvat repede cu mixerul. Numărul de ouă ce se pot folosi la 1 litru de lapte nu este bătut în cuie ci poate fi între minim 5 şi arhisuficientul 10. Dacă sunt mai puţine se ţine mai mult la cuptor pentru a se închega crema. Am ales să pun opt ouă.
4. Laptele răcit se amestecă şi se omogenizează cu ouăle bătute. Tot acum punem şi esenţa de rom. Esenţa nu este obligatorie dar, dacă doriţi, puteţi aroma cu oricare altă esenţă. Se poate, de asemenea, aroma cu coajă de lămâie rasă.
5. Punem cratiţa pe un alt vas cu apă astfel încât să se sprijine în mânere. Dacă nu avem o punem într-o tavă cu apă. La mine s-a potrivit foarte bine pe vasul roman aşa că am pus apă în el şi l-am folosit. Crema de zahăr ars se prepară la bain marie pentru a asigura un transfer încet de căldură care duce la obţinerea siropului de caramel şi evitarea arderii cremei. Lăsăm la cuptor pentru cca o oră. Verificăm după minim 45 minute să vedem dacă s-a rumenit. Crema trebuie să capete consistenţă şi dacă agităm uşor cratiţa trebuie să tremure ca piftia. Când observăm că are consitenţa piftiei oprim focul.
Se serveşte după ce s-a răcit bine, la frigider.
P.S. Dacă cumva aveţi iniţiativă puteţi încerca să adăugaţi stafide ţinute iniţial în esenţă de rom cu apă. Se pun în cratiţă după ce crema a stat jumătate din timp la cuptor şi a început să capete consistenţă.
Să fiţi sănătoşi!