Nu exista nici o parere concludenta cu privire la locatia exacta si data aparitiei cepei. Multi arheologi, botanisti, si istorici cred despre ceapa ca aliment ca isi are originea în Asia Centrala. Alte studii sugereaza ca a fost cultivata pentru prima data în Iran si Pakistan. Se presupune ca predecesorii nostri au descoperit si au început sa manânce ceapa salbatica foarte devreme – cu mult înainte ca agricultura sa fi fost inventata.
Cei mai multi cercetatori sunt de acord ca ceapa a fost cultivata cu 5000 de ani sau mai mult in urma. Ceapa a crescut salbatic în diferite regiuni, a fost, probabil, consumata de mii de ani si domesticita simultan peste tot în lume. Cultivarea cepei este una dintre cele mai vechi activitati agricole, deoarece aceasta a fost mai putin perisabila decât alte alimente, a fost usor transportabila, usor de cultivat într-o varietate mare de soluri si climate. Ceapa a crescut în gradinile din China înca de acum 5000 de ani si se face referire la ceapa în unele dintre cele mai vechi scrieri din India, Vedele. În Egipt, ceapa a fost mentionata în perioada primei dinastii a Egiptului antic, circa 3200 î.Hr. si apare în picturile din morminte, inscriptiile si documentele de la acel moment. Unele picturi descriu atat ceapa uscata cat si cea verde pe mesele de la petrecerile egiptenilor.
Dintre toate alimentele din regnul vegetal, aceasta leguma a stabilit recordul pentru cea mai frecventa aparitie în arta egipteana antica. Aceasta nu este de mirare, devreme ce a fost alimentul de baza al saracilor alaturi de paine si bere. Arheologii au descoperit cepe mici în orbitele ochilor la mumia regelui Ramses al IV-care a murit în 1160 î.Hr. Pentru egipteni, ceapa, cu straturi sale concentrice, a reprezentat viata vesnica si a fost îngropata cu fiecare dintre faraoni.
Ceapa pictata apare pe zidurile interioare ale piramidelor si în morminte, egiptologi sustinand ca ceapa a fost utilizata, deoarece se credea ca mirosul ei puternic si/sau puterile ei magice ar putea determina morti sa respire din nou. Alti egiptologi cred ca a fost folosita din cauza ca s-au cunoscut calitatile antiseptice puternice ale cepei si care, intr-un mod magic, ar fi la îndemâna faraonilor în viata de apoi.
Ceapa a fost consumata si de catre israeliti conform Bibliei. În Numeri 11:5, copiii lui Israel deplâng alimentatia proasta din timpul Exod-ului, prin desert: “Ne amintim de peste, pe care il mâncam în Egipt în mod liber, de castraveti si de pepeni si prazul si ceapa si usturoiul.”
În India, înca din secolul al saselea, celebrul tratat medical Charaka – Sanhita sarbatoreste ceapa ca medicament – diuretica, buna pentru digestie, inima, ochii si articulatii.
De asemenea, Dioscoride, un medic grec din secolul I d. Hr., a remarcat mai multe utilizari medicinale ale cepei. Grecii au folosit ceapa pentru a întari sportivii pentru Jocurile Olimpice. Înainte de concurs, sportivii consumau kilograme de ceapa, beau suc de ceapa si isi frecau trupul cu ceapa.
Bogatii au gasit mirosul cepei drept dezgustator. În ciuda atitudinii lor negative, însa, aceasta leguma “mirositoare” a fost cultivata în gradinile regilor de la 2100 î.Hr. la 716 î.Hr. de la Ur la Babilon.
Din istoria antica pâna în secolul al 19-lea, ceapa a fost retrogradata ca hrana pentru saraci. Codul lui Hammurabi, cunoscut sub numele de legea veche din Mesopotamia, prezenta mare interes pentru cei nevoiasi, oferindu-le o ratie lunara de paine si ceapa, ce reprezentau componentele de baza din dieta taranului.
Despre ceapa se considera ca a jucat un rol interesant si in timpul perioadei lui Alexandru cel Mare care considera ca puterea armatelor sale vine si din ce manaca soldatii, astfel ca ii alimenta cu ceapa pentru a le spori curajul.
Romanii mancau ceapa în mod regulat si luau provizii de ceapa in calatoriile lor in provinciile din Anglia si Germania. Pliniu cel Batrân, a scris de ceapa si varza si a catalogat credintele romane cu privire la eficacitatea cepei in a vindeca insomniile, ranile cavitatii bucale, muscaturile de caine, durerilor de dinti si dizenteria.
Totusi, asa cum ne transmite Apicius, autorul unei carti de bucate din Roma Imperiala, în bucataria celor bogati, ceapa era folosita doar pentru a da aroma sosurilor. Pentru populatia obisnuita a Romei, frecvent ziua incepea cu o portie copioasa de ceapa cruda pe pâine. In orasul Pompei furnizorii de ceapa au fost respinsi de breslele furnizorilor de fructe si legume, fiind considerati inferiori si au fost nevoiti sa-si infinteze bresla lor.
Din primul secol d.Hr., Roma a inceput sa dezvolte un respect sanatos pentru ceapa, dovada fiind si lucrarile de arta ce prezinta ceapa, mai ales din timpul imparatului Traian.
Prin Evul Mediu, cele trei legume principale ale bucatariei europene au fost fasole, varza si ceapa. În plus, pentru a servi drept un aliment atât pentru cei saraci cat si pentru cei bogati, ceapa se prescria de catre doctori pentru dureri de cap, muscaturi de sarpe si impotriva pierderii parului. In fapt, ceapa a fost atât de apreciata incat imparatul Carol cel Mare al Imperiului franc (carolingian) a ordonat ca ceapa sa fie plantata in gradina sa.
Siruri impletite de ceapa erau acceptate ca plata pentru utilizarea terenurilor. Ceapa avea si intrebuintari mai ciudate cum ar fi plata chiriei in kg de ceapa sau ca dar de nunta.
La a doua sa calatorie în Haiti în timpul perioadei 1493 – 1494, Columb a dus soiurile de ceapa si în Lumea Noua. Desi existau soiuri de ceapa salbatica indigena ce cresteau în America, nu se comparau cu aroma intensa a noului soi din Europa. Indienii au adoptat rapid acesta ceapa noua cu mare entuziasm, dar mai ales sau bucurat de usturoiul adus de europeni.
Orasul Chicago, o regiune in care crestea ceapa salbatica din abundenta, a primit numele de la cuvântul indian “shikaakwa”care a descris mirosul de ceapa din zona.
Daca nu ar fi fost ceapa, razboiul civil american s-ar fi putut desfasura în mod diferit. Generalului Ulysses S. Grant, care a condus fortele Uniunii, a trimis o nota la Ministerului de Razboi in care scria, “Eu nu voi muta trupele mele fara ceapa.” si a primit imediat trei carute de ceapa. Sucul de ceapa era folosit ca medicament pentru a vindeca ranile soldatilor.
Folclor despre ceapa:
O veche legenda din Turcia ne spune ca, atunci când Satan a fost aruncat din cer, usturoiul a încoltit în locul în care el a pus piciorul stâng, iar ceapa a crescut în locul in care el a pus piciorul drept.
Când ciuma a cuprins toata Europa de Est, oamenii au crezut ca este cauzata de spirite rele, si foloseau ceapa si usturoi sa alunge aceste spirite.
Este cunoscut faptul ca oamenii agatau fire de ceapa si usturoi la usile si ferestrele lor, si chiar si în jurul gâtului pentru a tine vampirii departe.
Utilizarea in medicina:
În secolul al VI-a in India, ceapa era folosita ca diuretic. Era, de asemenea, considerata benefica pentru inima, ochii, si articulatii.
In medicina chineza, ceapa era utilizata pentru a calma ficatul, umezi intestinele, la bolile de plamani, pentru constipatie, pentru scaderea tensiunii arteriale, precum si pentru vindecarea ranilor sau ulceratii ale pielii. Ceapa de primavara sau ceapa verde, era folosita pentru a induce transpiratie. O reteta pentru raceala comuna consta in 20 de fire de ceapa verde, de primavara fiearta cu orez si facuta terci. Se adauga un pic de otet si se manânca cald. Apoi, se învelea bolnavul în paturi pentru a transpira. In timpurile coloniale in SUA, feliile de ceapa salbatica, erau considerate leac pentru pojar.
Studiile medicale actuale au aratat ca ceapa este eficace în reducerea colesterolului LDL “colesterol rau” în timp ce creste HDL, “colesterolul bun”. În plus, ceapa ucide bacteriile infectioase, ajuta la controlul zaharului din sange, este de ajutor în dizolvarea cheagurilor de sange si ajuta la prevenirea cancerului.
S-a descoperit ca ceapa galbena si rosie, contine quercetin, un antioxidant puternic, care actioneaza ca un agent anti-cancer, pentru blocarea formarii celulelor canceroase. Consumul regulat de ceapa asigura suficient antioxidant quercetin pentru a oferi protectie impotriva cancerului. De mentionat ca ceapa alba, intalnita si prin pietele noaste, nu contine acest antioxidant.
Suferinzi de astm pot beneficia, de asemenea, de calitatile cepei, deoarece cercetatorii au descoperit un compus de sulf continut de ceapa, care poate preveni reactia în lant biochimica care duce la atacurile de astm.
Seleniul, un mineral gasit în ceapa si usturoi, s-a demonstrat, de asemenea, ca fiind anti-cancerigen.
Beneficiile nutritionale:
Ceapa este un puternic anti-septic, care este bogat în vitaminele A, B si C. Este o sursa puternica de acid folic, calciu, fosfor, magneziu, crom, fier si fibre.
Anemia: Continutul ridicat de fier din ceapa este benefic pentru tratarea anemiei.
Anti-coagulant: Doar prin consumul unei jumatati de ceapa cruda pe zi se poate reduce semnificativ colesterolul si ajuta la prevenirea atacurilor de cord.
Anti-inflamator: Agentii anti-inflamatorii din ceapa sunt utili în reducerea simptomelor de boli inflamatorii, cum ar fi artrita si guta.
Anti-septic: Lupta cu infectiile provocate de bacterii, inclusiv E. coli si Salmonella, si este eficienta impotriva tuberculozei si infectiilor tractului urinar, cum ar fi cistita.
Tensiunii arteriale: Fie ca o mâncati cruda sau fiearta, ceapa ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, subtiaza sangele, dizolva cheagurile de sange si curata sângele de grasimi nesanatoase.
Colesterol: O jumatate de ceapa cruda mancata, zi de zi contribuie semnificativ la corectarea trombozei, scaderea colesterolului LDL si previne atacurile de cord.
Cancerul de colon: Fructo-oligozaharide din ceapa stimuleaza cresterea bacteriilor bune din colon si ajuta la reducerea riscului de a dezvolta tumori la nivelul colonului.
Constipatie si flatulenta: Folosirea cepei din belsug în bucatarie ajuta la ameliorarea constipatiei cronice si flatulentei.
Diabet: Cromul din ceapa ajuta celulele, la diabetici, pentru a raspunde în mod adecvat si reduce nivelul de insulina si îmbunatateste toleranta la glucoza.
Tulburari ale urechii: În unele culturi, vata de bumbac este inmuiata in suc de ceapa si se pune in ureche pentru a videca bolile de ureche.
Caderea parului: Un studiu a aratat ca daca sucul de ceapa se aplica pe scalp de doua ori pe saptamana timp de 2 luni va determina regenerarea parului. Categoric acest tratament costa mult mai putin decat alte solutii mai complexe.
Intareste sistemul imunitar: Iuteala din ceapa creste circulatia sângelui si provoaca transpiratie. Utila, în vreme rece pentru a îndeparta infectiile, pentru a reduce febra si a transpira in caz de raceala sau gripa.
Osteoporoza: Un compus a fost recent identificat în ceapa, care împiedica avansarea osteoporozei. Deosebit de benefica pentru femeile care sunt la risc pentru osteoporoza, ca urmare a menopauzei.
Respiratorii: Se amesteca cantitati egale de suc de ceapa si miere si se ia 3-4 lingurite din acest amestec in fiecare zi. El ajuta la lichefierea mucusului si previne formarea ulterioara a acestuia. Aceasta este, de asemenea, una dintre cele mai bune masuri preventive împotriva racelilor comune.
Debilitate sexuala: Ceapa este un afrodiziac puternic si este al doilea dupa usturoi. Pentru aceasta, ceapa alba este cea mai eficienta.
Infectii ale tractului urinar: Fierbeti niste ceapa în apa, pâna ce jumatate din apa se evapora. Treceti prin sita fiertura, se lasa sa se raceasca si se bea. Proprietatile anti-bacteriene ajuta la ameliorarea senzatiei de arsura la urinare.
Prin urmare mancati orice tip de ceapa: ceapa galbena, alba sau rosie, praz, ceapa verde, arpagic fie in suc de ceapa, in sosuri , mancaruri fie cruda, în salate!
Surse:
Tanya J. Fell, Director of Public and Industry Relations,Onions Historically Healthy, National Onion Association, Greeley, Colorado
Eva Wilson, THE BENEFITS OF THE USE OF ONION IN HERBAL PREPARATIONS
Zohary Daniel, Hopf Maria (2000). Domestication of plants in the Old World (Third ed.) Oxford University
wikipedia.org