Deși sunt consumator de dovleac și în fiecare toamnă plăcintarul este foarte des băgat la mine în cuptor, dovleac fiert in lapte nu am mai mâncat de când eram de-o șchioapă. Probabil că am neglijat preparatul având preconcepția că dovleacul în lapte se adresează copiilor. Dar, dacă este așa, mă gândesc că, uneori, chiar este indicat să redevii copil, măcar pentru câștigul de inocență și zâmbetele nedisimulate. Mi-am opturat singur orizontul cu atația dovleci copți și am uitat să-l mai prind în alte scenarii culinare, să-i dăm astfel, plăcintarului nostru, ocazia să arate ce mai poate oferii. De curând am primit un mesaj în care eram întrebat despre acest mod de preparare al dovlecului în lapte și aceste rânduri și fotografii sunt un răspuns, la respectivul mesaj.
Necesar dovleac fiert in lapte
- 1 dovleac plăcintar de cca 1 kg
- 500 ml lapte
- două trei linguri de miere, funcție de cât de dulce se dorește rezultatul
- scorțișoară, baton sau măcinată, sau pâstaie de vanilie
Preparare
1. Se curăță dovleacul de coajă, se înjumătățește, se curăță de semințe și franjurii aferenți. Dovleacul astfel curățat îl tăiem cubulețe.
2. Punem cuburile de dovleac pe foc, într-un vas, și adăugăm lapte cât să susțină fierberea dovleacului, fără al îneca. Adăugăm un baton de scorțișoară sau vanilie, funție de aroma preferată. Lăsăm să fiarbă pe foc mic, având grijă să evităm fârâmițarea dovleacului printr-o fierbere îndelungată. Dovleacul fierbe destul de repede.
3. La final adăugăm miere, după gust. Eu am adăugat, suplimentar, în momentul servirii, sirop de pin foarte aromat și dulce.
La asta se reduce dovleacul fiert în lapte. Foarte simplu! Tot din această combinație el poate fi făcut piure cu blenderul sau dacă se pune mai mult lapte o băutură sănătoasă pentru copii. De asemenea, poate fi combinat cu banane și aromat cu nucșoară. Asiaticii și indienii obișnuiesc să-l fiarbă în lapte de cocos.
Să fiți bine!