Cred că mâncarea de fasole verde cu rosii este cea mai simplă şi rapidă modalitatea de a fructifica fasolea verde fără a pierde nimic din bucuria gustului oferită de acestă legumă. Această potrivită asociere de fasole verde si rosii este una din preferatele mele în special primăvara, atunci când fasolea verde apare în pieţe, şi toamna, la a doua recoltă a grădinarilor. Anul acesta, nu am apelat la grădinari sau supermarket, deoarece am avut plantată, pe ogorul familie, atât tradiţionala fasole oloagă, cât şi o fasole verde cu teci lungi, adică deloc oloagă. Aceste teci lungi au participat la mâncarea mea de fasole verde cu rosii. Deşi am mai mâncat felul asta de fasole pastai, este prima dată când o am din grădina familiei, drept pentru care vă pot spune (pentru cei care au posibilitatea să planteze) că este foarte productivă, face flori şi teci până toamna târziu şi are mania căţăratului peste tot. Ca gust, această fasole verde lungă mi se pare ceva mai dulce şi mai fragedă, şi nu prea face aţe.
Ingrediente necesare fasole verde cu rosii:
- 500 gr fasole verde
- 3 roşii bine coapte (sau bulion sau roşii cuburi la conservă)
- 1 ceapă
- 4-5 căţei de usturoi
- 1 legătură mărar
- 1 legătură mică pătrunjel
- sare, piper
- ulei
Spălăm fasolea, înlăturăm capetele şi o tăiem în bucăţi de 4-5 cm. Atunci când cumpărăm fasole verde trebuie să o verificăm dacă este proaspătă şi să nu aibă aţe (să fie bătrână). Acest lucru se face simplu prin ruperea unei teci între degete. Dacă se rupe uşor, prin îndoire, este fragedă, dacă doar se îndoaie este cam pălită.
Într-un vas micuţ încălzim apă. Crestăm roşiile în cruce şi le scufundăm câteva secunde în apă fierbinte. Le lăsăm să se răcească 1-2 minute şi le înlăturăm coaja. Le tăiem cubuleţe şi le punem într-un bol.
Tocăm mărunt ceapa şi o călim într-o tigaie sau cratiţă cu 2 linguri de ulei încins. Dăm un praf de sare peste ceapă, să se înmoaie fără a se rumeni. După ce ceapa devine sticloasă, adăugăm fasolea teci tăiată bucăţi. Amestecăm pentru ca uleiul fierbinte să îmbrace fasolea verde, mai lăsăm 2 minut pe foc mic şi adăugăm roşiile din bol. Adăugăm o ceaşcuţă de apă şi lăsăm să înceapă fierberea.
Curăţăm usturoiul, mărunţim căţeii cu cuţitul şi îi punem în mâncare. Spălăm legătura de mărar şi o punem aşa întreagă, nedesfăcută, în mâncare. Prin fierbere, mărarul îşi va lăsa aroma bogată. mai completăm cu o ceaşcă de apă şi lăsăm să fiarbă încet cca 30 de minute. Timpul de gătire depinde de tinereţea şi prospeţimea tecilor de fasole, aşa că după cca 30 de minute verificăm dacă fasolea verde a fiert, dacă mai trebuie apă sau nu. Pastăile nu trebuie fierte excesiv, până se sfarmă ci, în final, trebuie să-şi păstreze din fermitate.
Când mâncarea de fasole verde cu rosii a scăzut (fiecare alege cât de mult sos doreşte şi o lasă să scadă ca atare) şi tecile au fiert, înlăturăm legătura de mărar şi potrivim după gust, cu sare şi piper. Dacă doriţi ca mărarul să râmână în mâncare, îl tocaţi şi puneţi odată cu usturoiul. După ce am oprit focul, mărunţim pătrunjelul verde şi aromăm mâncarea. Această simplă dar gustoasă mâncare de fasole verde cu rosii poate fi servită la masă atât caldă cât şi rece, la temperatura camerei. Iubitori de arome şi condimente pot încerca să lucreze şi cu cimbru, paprika sau chiar oregano.
Să fiţi bine!