Chiar dacă nu agreez vânâtoarea, cu vânatul mă înțeleg destul de bine și drept urmare, din când în când, îi mai vine rândul la tigaie unui fazan sau iepuraș. Azi, încerc să vă provoc pofta cu o rețetă simplă de fazan la cuptor cu ciuperci. Fazanul, ca orice alt vânat necesită o minimă fezandare, fiind suficient să-l păstrăm (cu pene) în lada frigorifică câteva zile după care să-l jumulim și să-l ținem cca 12 ore (după o zi pe alta) în baiț format din vin roșu, ulei de măsline, ceapă, usturoi, foi de dafin, piper, cimbru și eventual alte condimente. După aceste etape putem prepara fazanul după ce rețetă dorim.
Necesar fazan la cuptor cu ciuperci
- 1 fazan
- 500 gr ciuperci
- 50 gr unt
- 4 căței de usturoi
- 6-7 cubulețe de slănină
Pentru baiț
- 1 pahar vin roșu (cca 200ml), 2 linguri ulei de măsline
- sare mare, piper boabe, cimbru, foi de dafin, 2-3 căței de usturoi
Scoatem fazanul din baiț și-l tamponăm cu un prosop uscat. Fazanul îl putem lăsa așa cum este sau îl putem tăia pe piept și desface, apăsând pe el, pe coloană, să cedeze oasele. Astfel, se așează bine în tavă. Îl frecăm cu sare și unt și îl împănăm, sub piele, cu usturoi și slănină. Îl așezăm într-o tavă și punem baițul în care a stat – vinul, uleiul, usturoiul, ceapa tăiată sferturi și condimentele (baițul în care a stat).
Curățăm ciupercile cu un prosop uscat și le tăiem sferturi dacă sunt mai mari. Le punem în tavă, în jurul fazanului. Acoperim tava cu folie de aluminiu și o băgăm la cuptor. După un timp verificăm (cu grijă, să nu ne frigă aburul acumulat sub folie), dacă s-a evaporat lichidul și s-a frăgezit carnea. Dacă carnea nu este bine frăgezită (depinde și de fazan) dar lichidul s-a evaporat mai putem adăuga un pahar cu apă. În momentul când carnea este frăgezită, adică se desprinde ușor la înțeparea cu o furculiță, înlăturăm folia de aluminiu. Luăm cu o lingură sos din tavă și punem peste fazan după care îl mai lăsăm cca 15 de minute la cuptor să se rumenească. Servim la masă fazan la cuptor, așezat pe patul de ciuperci.
Altele, pe scurt: Baițul se poate face din mai multe ingrediente, dar în care să regăsim următoarele tipuri: uleiuri care să preia și să conducă aromele peste carne, acid – vin, lămâie, oțet – care să taie “carnea ațoasă” și s-o frăgezească, condimente și legume – țelină, ceapă, usturoi, alte rădăcinoase – care au rolul de a veni cu aromă și gust. Se pot folosi și baițuri mai exotice, de ex. cu papaya sau ananas. Dacă ați ținut destul de mult (peste 7-10 zile) fazanul cu pene la frig, faza cu 12 ore în baiț nu mai este obligatorie și se poate pune acest amestec de ulei – acid – condimente direct în tavă, peste fazan. Dacă constatați că vă este foarte greu să jumuliți fazanul, procedați ca și cu o pasăre de curte respectiv, scufundați-l puțin în apă fiartă.
Să fiți bine!