Aceasta este o reţetă simplă, cu ingrediente la îndemână, foarte gustoasă şi pentru care garantez că se va mânca cu mare poftă şi plăcere. Se prepară cu file de peste oceanic dar şi de peşte de apă dulce atâta timp cât nu are oase, în special peşte cu carne albă, răpitor. Cu toate că peştele, în genere, cere puţin vin alb şi lămâie, în caz că nu le agreaţi, reţeta este foarte delicioasă şi fără.
Necesar file de peste cu sos:
- 1-2 bucaţi file de peste, cca. 400 – 500 gr
- 3 ardei graşi
- 7-8 roşii
- 1 căpăţână usturoi
- pătrunjel verde
- sare, boia, piper, ulei
- 1 păhărel de vin alb – opţional
- coajă de lămâie – opţional
Preparare:
1. Tamponăm fileul de peşte -am preparat pangasius – cu un prosop de bucătărie să nu fie excesiv de umed, presărăm sare şi piper pe file şi îl prăjim câte 2 minute pe fiecare faţă, într-o tigaie încinsă. După prăjire îl scoatem pe o farfurie.
2. Tăiem ardeiul gras julien şi îl călim sumar în tigaia încinsă. După 2 minute, adăugăm fulgi de chili sau o linguriţă de boia dulce sau iute, după preferinţă. Amestecăm şi mai lăsăm un minut să se călească.
3. Tăiem roşiile cubuleţe mărunte. Nu este obligatorie a fi decojite înainte dar cine preferă astfel, o poate face. Se adaugă roşiile peste ardei, în tigaie. Se pune un păhărel de vin alb şi se rade puţină coajă de lămâie, numai partea galbenă. Se amestecă şi se lasă să fiarbă încet 15 minute până mai scade. Dacă doriţi un sos mai gros lăsăţi să fiarbă mai mult.
4. Se curăţă căpăţâna de usturoi românesc – mai puţin iute – şi se dă la presa de usturoi sau pe răzătoare. Folosiţi o cantitate de usturoi după cum mâncaţi de usturoiat. Frecăm acest usturoi cu puţin ulei de măsline şi un praf de sare. Când sosul a scăzut, după cum ne place, adăugăm usturoiul şi amestecăm. Dăm un praf de piper proaspăt măcinat. Gustăm şi potrivim de sare. Oprim focul.
5. Rupem cu mâna fileul de peste în bucăţi şi le aşezăm pe sos. Ornăm cu pătrunjel proaspăt.
Să fiţi bine!