Ratatouille este un ghiveci de legume frantuzesc, tradiţional în regiunea Provence numele complet fiind ratatouille niçoise. Este considerată a fi o mâncare ţărănească fiind, susţin francezii, inventată de fermierii săraci ce obişnuiau în lunile de vară să mănânce des acestă tocana sau ghiveci de legume. Iniţial, ratatouille nu conţinea vinete dar azi este foarte prezentă în reţetă. Indiferent ce variantă de ratatouille veţi prepara, specific acestui fel de mâncare este faptul ca legumele se prepara iniţial separat, fie prin fierbere, fie prin prăjire si apoi se întâlnesc.
Ingrediente necesare ghiveci de legume frantuzesc ratatouille:
- 1 vânătă
- 1 dovlecel
- 3 ardei graşi – verde, roşu, galben dacă se poate
- 4 roşii
- 2 cepe
- 4-5 căţei usturoi
- piper, cimbru, foi de dafin, busuioc
- sare, ulei
Preparare:
1. Vânăta se taie cubuleţe mai mari care se fierb 5 minute în apă cu sare. Se scot cuburile din apă şi se scurg bine pe o sită sau prin presare. Apa cu sare va înlătura amăreala şi va opri procesul de absorţie a uleiului de către vânătă în momentul prăjirii. Într-o tigaie cu doua linguri de ulei, la foc mediu se călesc cubuleţele de vinete timp de 10 minute. Se iau cu o paletă şi se pun într-o cratiţă sau într-un vas roman.
2. Dovlecelul se taie, de asemenea, cubuleţe mari şi se presară cu sare, lăsându-l pe o sită să se scurgă apa extrasă de sare. Punem din nou două linguri de ulei în tigaie şi călim cuburile de dovlece în ulei încins, până se rumenesc uşor. Le luăm cu o paletă şi le punem peste vinete.
3. Ardeiul îl curăţăm de seminţe şi vinişoare şi îl tăiem cubuleţe mari. Procedăm în aceeaşi manieră ca şi cu vânăta şi dovlecelul, numai că fără să mai presărăm sare. Îi dăm un praf de piper, îl călim 10 minute şi îl punem în vas peste vinete şi dovlecei.
4. Ceapa o tocăm şi o călim, la fel, într-o lingură de ulei. Când ceapa s-a înmuiat punem căţeii de usturoi feliaţi. Amestecăm, mai lăsăm 2 minute şi adăugăm şi ceapa în vasul cu legume călite.
5. Roşiile le curăţăm de pieliţe, le mărunţim bine şi le punem în tigaie la foc încet. Le lăsăm pe foc să fiarbă 5-10 minute până se topesc bine şi îşi schimbă culoarea.
6. Adăugăm roşiile peste celelalte legume şi le amestecăm. Punem 2 frunze de dafin, presărăm puţin cimbru şi 2-3 frunze de busuioc şi băgăm vasul (am folosit vasul roman) fără capac la cuptor timp de 30 minute.
Dupa 30 de minute, gustăm şi îi dăm sare după preferinţe şi încă un praf de piper proaspăt măcinat. Se poate servi fierbinte sau rece, ca mâncare de post sau garnitură. Francezii mănâncâ acest ghiveci cu orez, cartofi sau baghetă franţuzească crocantă. Prepară, de asemenea, omletă cu ratatouille şi clătite umplute cu acest ghiveci (crepes).
Sa fiti bine!