Azi încerc să va extrag din perioada mâncărurilor de vară, bazată pe multe legume, şi să vă tentez cu un carbohidrat de toamnă, pregătit simplu şi repede sub numele de – gnocchi cu sunca si masline picante. Pentru cei care nu s-au întâlnit încă cu gnocchi trebuie spus că aceştia sunt un fel de găluşte mici preparate dintr-un amestec de cartofi cu făină, griş sau pesmet. Cei mai întâlniţi sunt cei preparaţi din cartofi şi făină, putând fi achizionaţi gata preparaţi din magazine sau se pot prepara, cei drept, cu ceva efort, în casă. Reţetele cu gnocchi sunt în genere reţete simple, foarte asemănătoare cu reţetele de paste, fiind foarte consumaţi în bucătăria italiană şi nu numai. Reţeta de gnocchi cu sunca şi masline se încadrează tot pe linie mediteraneană, mai ales că eu am optat pentru o aromă de busuioc proaspăt.
Necesar reteta de gnocchi cu sunca si masline:
- 500 gr gnocchi
- 200 gr suncă presată, la alegere sortimentul
- 200 gr măsline verzi picante
- 1 cutie de roşii cubuleţe sau 5-6 roşii proaspete
- 1 ceapă mică
- 3-4 căţei de usturoi
- cimbru, piper, sare
- câteva frunze de busuioc
- ulei de măsline sau unt
Într-o oală punem 1,5-2 litri de apă la fiert cu o lingură de ulei şi o linguriţă de sare. Până ce începe apa să fiarbă pregătim sosul. Tăiem şunca cubuleţe sau fâşii, mărunţim bine ceapa, şi le punem la călit în puţin ulei de măsline, într-o tigaie suficient de încăpătoare. Puteţi folosi ce fel de şuncă doriţi – de pui, de Praga, prosciuto, afumată sau nu. Dăm un praf de sare şi când ceapa s-a înmuiat şi şunca s-a rumenit puţin, adăugăm căţeii de usturoi mărunţiţi, condimentăm cu un praf de piper şi aromăm cu puţin cimbru.
Amestecăm uşor să-şi aducă condimentele obolul de gust şi aromă şi adăugăm măslinele verzi. Desfacem conserva de roşii, o punem în tigaie şi amestecăm să se formeze sosul. Între timp, apa a început să fiarbă aşa că este timpul să punem gnocchi la fiert. Pe măsură ce aceştia ies la suprafaţă şi plutesc, îi luăm cu o paletă şi îi punem în sos. Completăm sosul cu un puţină apă din oala în care au fiert gnocchi, şi mai lăsăm 5 minute la foc mic. Oprim focul, mărunţim frunzele de busuioc şi aromăm gnocchi cu sunca.
Să fiţi bine