Simple şi fără condiţionări prefăcute erau bucuriile copilăriei! Născute din puritatea inocenţei, aceste bucurii, privite cu ochii adultului transformat de ataşamentele şi condiţionările acumulate în ani, alcătuiau un mozaic de o diversitate aparent dezordonată. De fapt, aceste bucurii trăite de toţi, se năşteau după singurul criteriu valabil la copii şi anume: sinceritatea lipsită de ego. Crescând în vărstă, acumulăm orgolii şi pretenţii şi pierdem din sinceritate, inclusiv din sinceritatea faţă de noi şi atunci tânjim şi ne raportăm de câte ori avem ocazia la anii copilăriei. De fapt, tânjim după inocenţa acelor ani, când eram dincolo de bine şi de rău. Dacă am face un efort sufletesc să recâştigăm inocenţă am regăsi iarăşi acele bucurii pierdute. Pentru asta, Isus ne-a îndemnat să fim asemeni copiilor, pentru a putea percepe şi a ne bucura de măreţia creaţiei cuprinsă într-o simplă floare, într-un fir de iarbă sau în ochii unui bătrân. Aceasta ar fi o calea ce ne-ar apropia, cei drept mult diferită şi greu de urmat, comparativ cu facila cale de a ridica temple orgoliilor noastre şi care ne înstrăinează, inclusiv de noi înşine. Cam asta mi-a fost inspiraţia când m-am aşezat la calculator, să scriu despre gogosi cu flori de salcam şi nu am cum să-i întorc spatele şi să aleg sterile clişee culinare.
Necesar gogosi cu flori de salcam
- 20-25 flori de salcâm
- faină
- 2 ouă
- 1 cană cu lapte
- 5-6 linguriţe de zahar
- 1 vârf cuţit sare
- miere
- ulei
Preparare
1. Spălăm florile de salcâm şi le lăsăm să se scurgă apa şi să se zvânte. Dacă cumpăraţi florile de salcâm din piaţă, trebuie verificate să nu fie petrecute, pentru că se scutură foarte uşor.
2. Preparăm un aluat asemeni celui de clătite dar mai gros. Amestecăm gălbenuşurile cu laptele şi omogenizăm. Punem zahărul şi amestecăm să se topească. Adăugăm treptat făina şi amestecăm până se formează aluatul. Adăugăm şi sarea. Suplimentar, dacă aveţi această preferinţă, se poate aroma cu coajă rasă de lămâie, cu zahăr vanilat sau cu scorţişoară.
Pentru a face un aluat mai pufos am ales să separ gălbenuşurile de albuşuri. Am bătut albuşurile spumă şi apoi le-am încorporat în aluat.
3. Încingem mai mult ulei într-o tigaie. Trecem florile prin aluat şi ne ajutăm de o lingură pentru a le îmbrăca bine cu aluat. Le ţinem puţin deasupra bolului cu aluat, pentru a se scurge aluatul în exces şi apoi le punem în tigaia încinsă.
Focul trebuie ţinut potrivit pentru a nu risca să le prăjim excesiv. Le întoarcem şi le rumenim pe ambele părţi. Când sunt gata, scoatem gogoşile pe o farfurie pe care am pus în prealabil un şerveţel de hârtie să absoarbă uleiul în exces.
4. După ce le-am rumenit pe toate, înlăturăm şerveţelul şi punem peste ele câteva linguriţe de miere. De asemenea, se pot pudra cu zahăr. Eu consider că sunt mult mai gustoase cu miere.
Să fiţi bine!