Humus cu leurda este un preparat care rânduieşte o întâlnire dintre un exponent culinar al Levantului şi verdele proaspăt şi sănătos al leurdei nostre. Este o asociere care favorizează gustul şi care cu siguranţă vă va fi pe plac, fie că o serviţi ca atare, dacă ţineţi post, fie că o întregiţii cu fripturi, prăjeli, chiftele, pârjoale, etc. Eu m-am dedat la niscai frigarui cu piept de pui şi ciuperci şi la un gustos kebab turcesc.
Ingrediente necesare humus cu leurda:
- 800 grame de naut la conserva (o conserva mare)
- 1 legătură leurdă
- 100 ml tahini (pastă de susan)
- sucul de la jumătate de lămâie
- 4 linguri ulei de măsline
- 1 lingură de paprika
- sare
- opţional: ceapă tocată mărunt, chimion măcinat, pătrunjel verde tocat
Am folosit naut din conserva pentru este deja fiert dar se poate folosi şi năut uscat, numai că este ceva mai mult de aşteptat cu înmuiatul şi mai multă muncă. Nu-ţi trebuie mare experienţă şi îndemânare să prepari humus cu leurdă sau orice reţetă de humus, în general. Toate ingredientele de mai sus se mixează în robotul de bucătărie sau cu mixerul. Adăugaţi treptat uleiul şi eventual zeamă din conservă, funcţie de cât de consistent îl doriţi. Puteţi creşte cantitatea de leurdă dacă vreţi un gust mai usturoiat şi mai vioi. Tehnica de preparare este cam aceiaşi ca la piureul de cartofi.
Puteţi adăuga şi alte ingrediente după cum apreciaţi că ar fi mai gustos. Reţeta de humus, dacă este să ne desprindem de tradiţia Levantului, permite foarte multă iniţiativă şi imaginaţie. După mine pasta de susan, uleiul de măsline şi zeama de lâmâie sunt de bază, cu toate că am preparat humus şi cu pastă de măsline şi vă spun că este excelent.
Frigăruile se bazează pe piept de pui, ceapă, ciuperci champignon brune şi ardei gras. Kebabul turcesc l-am preparat ca amestec de carne tocată de berbecuţ şi vită, ardei gras şi ardei iute bine tocat, ceapă, piper, sare.
Să fiţi bine!