Din aceaşi familie cu fasolea, lintea se remarcă prin conţinutul mare de fibre şi, ca avantaj în preparare, prin faptul că fierbe repede, aspect ce faciliteză o preparare rapidă. De circa trei ani gătesc în mod constant linte, încercând să-i dau rost în cât mai multe reţete, de la cunoscuta supă turcească de linte la tot felul de garnituri şi mâncăruri. Cei interesaţi în a descoperii lintea pot încerca cele câteva reţete preparate şi mîncate pe Papamond. Azi am încercat o iahnie de linte garnisită cu frunze de lobodă, cu ceapă şi usturoi verde, şi fiind mulţumit de rezultat am decis să o dau în vileag, mai jos.
Ingrediente iahnie de linte cu lobodă
- 250 – 300 gr linte portocalie, verde, maro sau de care aveţi
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 ardei kapia roşu
- 1 legătură lobodă
- 2 fire de ceapă verde
- 2 fire de usturoi verde
- 1 ardei iute
- sare, piper
- ulei
∗ Dacă a trecut sezonul şi nu se mai găseşte usturoi şi ceapă verde, se pot înlătura din reţetă. Eventual se folosesc 2-3 căţei de usturoi. De asemenea, dacă nu se mai găseşte lobodă puteţi folosi salată sau spanac. ∗
Tocăm mărunt ceapa şi ardeiul kapia iar morcovul îl dăm pe răzătoarea mică. Încingem o tigaie cu puţin ulei şi călim sumar ceapa, după care adăugăm ardeiul kapia şi morcovul. Dăm un praf de sare şi unul de piper. Le călim uşor pe toate şi le lăsăm să-şi lase culoarea în tigaie.
Adăugăm lintea peste legumele călite şi amestecăm. Adăugăm un polonic cu apă călduţă sau, dacă avem la îndemână, cu supă de legume. Amestecăm şi lăsăm la foc mic ca lintea să absoarbă apa şi să se umfle. Mai completăn cu apă de câte ori aceasta scade. Gustăm lintea şi verificăm dacă este gătită. Cel mai repede fierbe lintea portocalie, în cca 25-30 de minute. Eu am folosit linte portocalie şi linte verde, combinate, dar nu are importanţă ce fel de linte folosiţi. Există o diferenţă în ce priveşte timpii de fierbere, dar nu afectează reţeta de iahnie de linte. Lintea poate fi lăsată câteva ore la înmuiat, fapt ce duce la o fierbere mai rapidă.
Când lintea este fiartă bine adăugăm ceapa şi usturoiul verde, mărunţite, şi amestecăm uşor. Adăugăm şi frunzele de lobodă proaspătă, tocate mai mare. Omogenizăm uşor iahnia. Gustăm şi potrivim de sare. În final, putem aroma cu pătrunjel verde sau cu alte plante aromatice – busuioc, oregano, cimbru – sau putem condimenta cu fulgi de paprika. Eu am ales să o împodobesc cu rondele de ardei iute. Aceasta ianhnie de linte merge foarte bine servită pe felii de pâine proapătă.
Să fiţi bine!