Reţeta de piure de cartofi de mai jos, ca tehnică de bază, întruneşte cele mai multe aprecierii din partea bucătarilor experimentaţi şi aparţine lui Joel Robuchon declarat bucătarul secolului în 1989 de către ghidul Gault Millau şi cel mai bun bucătar al Franţei în 1976. Robuchon a fost preşedintele comitetului pentru ediţia actuală a Larousse Gastronomique şi a obţinut cu restaurantele sale un total de 28 stele Michelin mai multe decât oricare alt bucătar al lumii. A fost profesorul lui Gordon Ramsay cel pe care îl vedem azi foarte prezent în emisiuni culinare.
Retete cu cartofi
Pulpe de pui cu piure si mazare
Azi am preparat pulpe de pui cu piure şi am adăugat o bază de mazăre, foarte simplu gătită. Nu este nimic complicat sau ceva ce nu ar putea prepara oricine are idee de bucătărie dar asemenea combinaţii simple se dovedesc foarte gustoase şi sănătoase şi tocmai din acest motiv le şi scriu.
Muschi de porc la gratar, sos de iaurt si cartofi picanti
Mă duce gândul la Chemarea străbunilor a lui Jack London, o carte plăcută în care, un câine de casă Buck, ajunge să-şi găsească libertatea printre lupi, în nordul sălbatic. Gândul nu mă duce întâmplător, deoarece, din când în când, chemarea străbunilor mei, mai degrabă vânători decăt culegători, mă îndeamnă să-mi găsesc libertatea lângă gratarul încins. Pentru a-şi onora străbunii şi în cinstea vânătorile de mamuţi de altă dată, bărbatul din când în când trebuie să îndeplinească ritualul grătarului.
Carne de curcan pe pat de cartofi. La cuptor
Nu sunt foarte multe de spus despre această mâncare simplă, ţărănească, veche de când satul românesc, dar cu siguranţă sunt unele lucruri de amintit. De amintit celor ce au avut şansa să trăiască bucuria vacanţelor de iarnă petrecute la bunici, pe luciul pârtiei pe care ne toceam tălpile încălţărilor sau trăgeam, roşii în obraji, săniile cât noi de mari. În zilele alea te striga bunica din curte să laşi odată alunecuşul şi să vii să mănânci, punând în mijlocul mesei o cratiţă cu carne rumenă pe cartofi, un castron mare cu murături şi turte calde.
Cartofi picanti la cuptor, cu susan
Cartofi picanţi la cuptor sunt una din multele garnituri pe bază de cartofi ce adună, bineînţeles, păreri pro şi contra de la sexul frumos ce domină sub acoperişul meu. Datorită faptului că prefer mâncărurile bine condimentate, aceşti cartofi picanti la cuptor îi prepar, atunci când numai eu mi-i doresc garnitură, foarte iuţi.
Salata orientala de cartofi. Cu acritură
Întâlnim în această salată de la verdeţuri văratice până la peşte şi şuncă încât poţi experimenta din plin dacă ai imaginaţie şi chef. Cred că adaugarea unor ingrediente predominant orientale, turceşti cum ar fi măslinele şi uleiul de măsline peste cartofii europeni iau determinat denumirea.