O mâncare oricât de bine s-ar prezenta, fără aport valoric intrinsec, sufletesc, rămâne “rece” şi nu poate să se ancoreze decât, cel mult, în trendul efemer al zilei. Una din valenţele intrinseci care dă şi consistenţă valorică unui preparat, este capacitatea, calitatea de a aduna, a ţine şi a lega peste timp oamenii. Această calitate se află în spatele unei stari de fapt, pe care unii nu pot să o înţelegă şi anume, de exemplu, cum de slana/şunca cu ceapă şi cu turtă/pită poate puncta la capitolul aprecieri.
Retete cu fasole
Iahnie de Fasole Scazuta la Cuptor. Reteta De Post
Prea multă carne şi prea mult porc în bucătaria mea! Aşa că, azi am luat pauză şi m-am lăsat purtat de dorul de fasole, iahnie de fasole scăzută sfios la cuptor şi mâncată alături de o inimă de varză murată tăvălită prin boia şi grijită cu bulion de casă. Am dus o luptă grea cu o altă personalitate din mine care cerea să părăsesc postul şi să accept un cârnat iute de oaie.
Carne de curca cu fasole verde si taitei de casa
Aşa cum am spus la ciorba de curcă, am dezechipat curca de piept şi pulpele superioare pentru ca avem alte intenţii cu acestea, respectiv sniţele din piept şi fasole verde cu taitei de casa si carne de curca din pulpele superioare. Dealtfel, niciodată nu abuzez de pasările dedicate ciorbei şi nu pun la ciorbă pieptul şi pulpele superioare, poate cu unele excepţii la găini.
Ciorba de fasole la oala de pământ. Paşoptistă
Ciorba de fasole a fost şi ramâne o placere culinară, cu o forţă de atracţie mare, pe care o simţim periodic acţionând asupra noastră, obligându-ne să nu o neglijăm din meniu şi rămânând de-a lungul timpului , constant, în preferinţele noastre. Cea mai bună ciorba de fasole, pentru mine, din diversitatea variantelor de preparare, o consider pe cea preparată în oală de pământ, lăsată să fiarbă încet şi mult, lângă un foc de lemne.
Salata de fasole boabe. Culoare si gust
Salata de fasole boabe, specifică si tradiţională în America de Sud a caştigat şi la noi teren, deşi aş spune că, pe undeva, neremarcată sau vitregită de preocuparea gastronomică, a existat dintotdeauna şi la noi. Câţi dintre noi nu au mâncat fasole fiartă, scoasă din oala în care se prepară ciorba, peste care au tocat ceapă? Cu timpul am început şi noi să-i dăm o tuşă de estetic pentru a o face mai arătoasă şi a o scoate în lume…. aşa cum am făcut şi eu cu salata mea de fasole boabe.
Fasole cu ciuperci si carnati proaspeti
Azi mi-a venit pofta periodica de fasole, o pofta care nu cred ca ocoleste pe cineva fie bogat sau sarac, batran sau tanar, gras sau slab, inalta sau scund, cu chelie sau nu…si care se activeaza mai des pe masura ce frigul incepe sa-si arate coltii. Am pregatit o fasole cu ciuperci si carnati proaspeti, apreciata unanim de majoritatea feminina de la domiciliu si in special de copii, la care orice reteta de fasole are mare trecere.