Salata de fasole verde, numita in unele locuri din Oltenia, craiasca se prepara traditional in doua variante preponderente si anume – cu iaurt si fara. Se mai iveste din cand in cand pe vreo masa insotita si de maioneza, dar varianta asta nu ma atrage, preferand fasolea verde simpla, mult mai sanatoasa.
Retete cu fasole
Fasole teci, mancare de post cu tucara
Gandind sa profit, cat mai permite timpul si anotimpul, de prezenta taranilor in piata cu, probabil, ultimul val de productie autohtona de gradina am aruncat un ochi prin piata cartierului si am remarcat cam de o saptamana prezenta pe tarabe a celei de-a doua recolte de teci din acest an.
Fasole facaluita
Termenul “facaluit” vine de la unealta cu care taranii pasau fasolea fiarta sau orice alta leguma respectiv numitul – facalet. Este aceasi ustensila cu care mestecau mamaliga. Oltenii cunosc facaletul drept mestecau, banatenii drept brucelnic si maramuresenii il stiu de tocanau iar ca sa fie unanim rezonant s-a numit sugestiv mamaligau. Cu asa scule preparau […]
Ciorba de Fasole Teci. Racoritoare in Zilele de Vara
Ciorba de fasole teci se prepara îndeosebi vara având calitatea, la fel ca ciorba de roşii şi de dovlecei, de a fi uşoară şi răcoritoare. Din motiv de caniculă se serveşte mai rece, dar cine preferă, este la fel de bună şi caldă. Există o destul de ridicată diversitate de fasole teci, dar toate se […]