Mai demult, în vreme, această chiaburească zeamă, cunoscută drept ciorba de dragavei cu orez si zdrențe de ou, era rânduită cam după următorul canon: Ca să câștige timp, toca muica bolbotinele și, lăsând oala pe foc să bolborosească leneș, se ducea în spatele oborului, să rupă o poală de ștevie, numai sfârc. Când trecea prin […]
Loboda, leurda si altele
Piure de urzici cu brocoli. Cu piept de pui pe grill
În ton cu verdele primăvăratic ce își intră treptat în drepturi, azi va propun o combinație între două delicioase piureuri, unul mai rustic și mai vioi la gust și altul, mai soft, mai dulce și delicat. Diferite din multe puncte de vedere, urzica și broccoli se completează armonios în bucătărie, conlucrând la un gustos piure […]
Ciorba de salata cu afumatura
În fiecare an, odată cu sosirea primăverii, pofta de verzituri se accentuează și ca urmare acestea câștigă o prezență serioasă în meniu, și când spun aceasta nu mă refer la salate. Mai toată oferta piețarilor – loboda, salata verde, măcriș, spanac, leurda, dragavei – își găsește loc în diverse mâncăruri și ciorbe, unele pe loc […]
Salata Caesar cu piept de pui
Salata Caesar își are originea în anii 20 ai secolului trecut, când bucătarul mexican, de origine italiană, Caesar Cardini, a preparat-o pentru prima dată într-un restaurant din Tijuana, Mexic. Povestea spune că bucătarul Caesar a trebuit să pregătească, la repezeală, ceva de mâncare pentru un grup de actori, în condițiile în care nu prea mai avea […]
Iahnie de Dovlecei Aromata cu Busuioc
Simplă şi facilă, dar intrată oarecum într-un con de umbră, această iahnie de dovlecei se mânca mai bine în prima jumătate a secolului trecut, când orice birt sau restaurant facilita diverse gustări pe lângă sticle sau halbe. Era prezentă şi în posturile mai abitir ţinute, în vremea aia, în România rurală. Este de încercat în […]
Salata cu Linte Verde, Rosii, Ardei si Patrunjel Proaspat
Destul de populara în trecutul nostru gastronomic, după o penurie prelungită in meniu, lintea revine treptat pe raft şi ca atare, evidenţiată într-o supă, într-o mâncare sau salată, îşi face loc şi pe masa noastră. Mi-a plăcut mult supa de linte roşie de inspiraţie turcească şi, după mesaje, cred că nu numai mie, iar lintea […]