Jambalaya îşi are originea în Insulele Caraibe sub influenţa bucătăriei spaniole. Este o rudă a cunoscutei paella, mâncare cu rădăcini maure din Valencia spaniolă. Se prepară în mai multe variante cea mai cunoscută fiind jambalaya creolă sau roşie. Varianta creolă a fost popularizată de europenii emigranţii în New Orleans, care au încercat să prepare paella în Lumea Nouă dar, neavând şofran datorită costurilor mari de import, au înlocuit acest ingredient cu roşiile.
Ingrediente
Piure cu pulpe de rata. Asortat cu țelină, morcov și praz prajit
Azi avem raţă. După ce carnea de raţă a contribuit la o supă de raţă cu găluşte a trebuit să caut să-i găsesc împlinirea într-un ” felul doi”. Dacă data trecută am rumenit carnea din supă pe un pat de cartofi sau am “băgat în tavă, la cuptor” de data aceasta am pregătit repede un piure de legume cu pulpe de rata şi praz prăjit.
Tuslama Regala. Fiertura Munteneasca de Burta
Mâncare moştenită de la turci, tuslamaua este oarecum o ciorbă de burtă mai nervoasă, scăzută bine şi dreasă puternic cu iaurt, de către turci, sau cu smântână de către noi. A fost foarte populară până la jumătatea secolului trecut când orice restaurant se fălea cu tuslamaua preparată. De altfel, o găsim lăudată şi apreciată de […]
Gulas de Ciuperci si Cartofi. Pentru o Zi Fara Carne
Încerc şi eu să fac ce pot, să echilibrez balanţa şi să mai introduc în meniul casei câte o mâncare de post. Vă recomand sincer acest gulas de ciuperci si cartofi şi am siguranţa că îl veţi găsi foarte gustos şi bine-venit în Postul Crăciunului.
Ciorba de cartofi cu afumatura. Olteneasca
Azi am preparat o ciorba mai de vreme rece ce, sub pretextul că ar fi de cartofi, vine să te îmbie cu afumătură. Ardelenii mănâncă ciorba de cartofi cu afumatura dreasă din răsputeri cu smântână şi eventual înmiresmată cu o coroniţă de tarhon. În sud, olteanul îi dă zeamă de varză proaspătă şi în loc de ceapă, scoate praz din groapa de pământ, că-i vremea lui şi-i mai dulce.
Pui cu sos de rosii si usturoi. Cu cartofi aromati
Ştiu că eticheta combate, dar mă îndoiesc că sunt prea mulţi oameni ce, bucurându-se de un sos şi o pâine caldă, s-au abţinut să nu “întingă”, aşa cum mâncai când erai de-o şchioapă, în farfuria cu sos aburind şi cu carne moale. Prin urmare, ceva pulpe de pui cu sos de rosii si usturoi nu pot decât să servească lipsei de inhibiţii şi să te îndemne să-ţi faci de cap în propia-ţi farfurie cu pâine caldă sau turtiţe ţărăneşti.