Este de notorietate culinară faptul că afumătura de porc se asociează de minune cu varza, că rezultatul, dacă pofta şi dorinţa mesenilor este aţâţată, te poate trimite grabnic la cules de lauri. O afumătură mai exotică dar şi mai vitregită de cratiţă, pe falsul motiv că nu ar avea potenţial, este coada de porc afumată. Este drept că nu se prea înscrie în estetica zilei, dar se încadrează fără eroare în ceaunul cu varză, sub semnul vremii, care dă aprecierea finală la orice, respectiv gust garantat pentru ciorba de varza cu afumatura.
Ingrediente
Pastrav cu cartofi
Ne-am orientat scurt la pastrav cu cartofi, socotind noi că până la pauza meciului va fi gata şi ne vom îndestula. În mod normal nu prea asociez peştele cu cartoful, dar combinaţia s-a dovedit gustoasă. Ar fi fost şi mai bună dacă am fi avut timp să facem şi un mujdei. Dar cu un ochi la meci şi cu unul la tigaie, mai faci şi mici sacrificii, important este să învingă ai noştri.
La Gratar, pe Tabla si in Jar. Pe Nisipurile Dunarii
De când Prometeu, în ciuda lui Zeus, a dat omului focul, bărbatul, fiind deja vânător şi pescar, a dat curs unei noi chemării şi înclinaţii, respectiv a simţit nevoia să încingă primul grătar. De aici, de la gratar, de la litera A, se revendică probabil înclinaţia unor bărbaţi spre cratiţă, chemarea de a aprofunda la coada tigăii arta culinară.
Imam bayildi. Cu Inaltare Manastireasca
Este mâncare pregătită legendar pentru imam – preot musulman-, de către mai tânăra sa soţie şi care, spune povestea, înebunea de plăcere la mâncarea asta. La origine, la fel cum se prepară în Turcia, reţeta înnobila vinetele cu roşii şi usturoi, pentru ca mai apoi, lucrarea să fie înălţată, de către mânăstirile româneşti, la rang de mâncare de post. Şi cum orice lucrare mânăstirească are adaos de valoare, la imam bayildi au aportat cu gust şi aromă mai multe legume din grădina mânăstirii, înălţând-o la rang de deliciu.
Salata cu Branza Mozzarella, Rosii Galbene si Capere
Pentru că-mi plac şi pentru că le-am mai gasit în piaţă, la un tătăiţă, am recidivat cu alte două salate. Una este această salata cu branza, gogoşar şi capere. Se pare că întâlnim sub culoarea galbenă toate soiurile de tomate pe care obişnuit le cunoaştem ca fiind de culoare roşie: cherry, inima boului, roşiile pară, etc.
Fasole verde cu smantana. Lângă aripioare de pui
Dacă urcăm spre munte, întâlnim smântâna ca prezenţă de bază în bucătăria locului, lângă carne, legume şi cu atât mai mult în prăjituri sau ciorbe. Combinaţiei de fasole verde cu smantana îi putem rezerva un rol de garnitură pentru diverse cărnuri dar se poate regăsi şi ca mâncare în sine.