Azi, cu un efort teribil, demn de un ascet, renunţ la carne şi îmi adaptez organismul la o mancare de fasole verde cu dovlecei. Bineînţeles că glumesc – nu în privinţa renunţării la carne ci în ceea ce priveşte efortul teribil – deoarece mănânc destule şi variate verzituri şi legume, fără a le eclipsa cu proteina animală.
Ingrediente
Saramura de Pui Taraneasca. Preparata Pe Disc
Nu ştiu dacă şi cât de des este prezentă pe alte mese dar ştiu că în sud şi în special în Oltenia, saramura de pui taraneasca este de notorietate şi nu lipseşte din nici un scenariu gastronomic văratic. De regulă, îi creşte distincţia dacă o însoţeşti cu o mămăligă caldă şi o cană cu vin roşu sau negru.
Ficatei cu Usturoi si Mamaliga
Mare poftă am avut de ficatei cu usturoi şi mamaliga, cu atât mai mult ca i-am neglijat mai bine de un an. Mi s-au revelat şi mi-au aţâţat pofta într-o zi călduroasă, care face ca prezenţa peste măsură la coada tigăii să devină prohibitivă. Mai toţi ştim cum se prepară şi că nu ne răpesc mult timp, cum mai ştim, cei care ne îndeletnicim cu cratiţa, că întrunesc suficiente aprecieri din partea celor ce, pofticioşi, aşteaptă realizările noastre culinare.
Vinete, Ardei, Branza. Gustare De Vara
Şi mă gândesc că o să ne placă şi dacă o dregem cu un strop de ulei, usturoi şi verdeaţă şi o însoţim cu o salată de vinete cu ardei, un fel de ajvar sârbesc sau papacioacă băbească. Totul – vinete, ardei, branza- cu pâine prăjită. Ceva de vară, cât să ne împlinim pofta şi să trecem peste căldura asta.
Supa de vita a lui nea’ Frasie
Nea’ Frasie, oltean din Gorj, este bunicul prietenului Bogdan, amic degrabă gustător de felurite mâncăruri. Nea’ Frasie dichiseşte supa de vita, ca tot omul gospodar, cu multe rădăcinoase albe şi cu tăiţei de casă dar, la final, intervine în reţetă şi mănâncă supa cu castraveţi muraţi.
Vinete Albe Umplute. Preparate la Cuptor
Se zvoneşte , pe surse, după cum ar spune presa, că sunt de origine japoneză. Nu ştiu asta, pentru că nu am făcut verificări în arhipelagul nipon, dar ştiu că le-am umplut româneşte, după cum mi-a fost pofta. Aşa că vă poftesc la vinete albe umplute şi vă asigur că merită chivernisite la modul asta nişte vinete, japoneze sau nu.