Cu toate că tocana de pipote este săţioasă, gustoasă şi simplu de preparat, o prepar destul de rar şi numai pentru propia-mi poftă deoarece copii nu agreează pipotele. De fiecare dată, în orice mâncare s-ar găsi, că este ciorba de pasare, tocaniţă, ciulama sau altă găteală, pipotele îmi revin mie. Puţin egoist, îmi convine situaţia pentru că îmi plac foarte mult inclusiv gătite simplu, fierte cu sare şi mâncate cu hrean.
Ingrediente
Pui cu sos bechamel cu ciuperci
Sos alb francez, menţionat în lucrarea Le cuisinier françois, scrisă în 1651 de Francois Pierre la Varenne, ia mai tarziu numele lui Louis de Bechamel, marchiz de Nointel, responsabil cu finanţele franceze în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. A fost introdus de catre Marie-Antoine Carême cunoscut sub numele de “Rege al bucatarilor” in categoria “sosurilor mama”
Curcan la cuptor. Garnitura de orez
Anul acesta am beneficiat din plin de carne de curcan crescut natural, în curte, la tara. Este drept ca are carnea mai tare si presupune, eventual, mai multe operatiuni pregătitoare în vederea preparării dar merita tot efortul. Nu puteam sa nu rumenesc un curcan la cuptor, curcan care in prealabil si-a lasat fermitatea în marinada.
Sarmale fierte in vin. Din zestrea gurmandului
Nu conteza ca nu le-am inventat noi ci conteaza ca noi le-am purtat de grija, noi am aranjat intalnirea dintre porc si varza si tot noi, suntem cei ce nu le tratam cu indiferenta, lasandu-le sa astepte in farfurie. Este foarte posibil acest fel de sarmale fierte in vin sa ne apartina in totalitate.
Pui cu usturoi si turte
Pui cu usturoi si turtite calde, preparat taraneste cu un sos format din prajeala condimentata a puiului rumenit si usturoi, tocmai bun de intins in el cu turta calda. Mancare simpla, ce nu necesita iscusinta dar care te face sa te lingi pe degete. Se insoteste obligatoriu cu vin rosu usor.
Saramura Boiereasca de Pui Aromata cu Ciusca Coapta
Denumirea de “boiereasca” vine din faptul ca puiul întâlneşte uleiul. Adică, spre deosebire de tărani care, pentru saramură, pregăteau carnea la grătar, boierii o prăjeau în ulei. Orice mâncare are o istorie, un trecut si multe variaţiuni mai mult sau mai putin moderne, unele făcând să se piardă orice legătură cu reţeta tradiţională.