Se serveste fierbinte cu ardei iute murat, verde sau uscat si copt pe foc… cu smantana daca doriti…mie imi place si cu hrean ras in otet. Foarte hranitoare si am observat ca este foarte apreciata si de copii mai ales ca are de toate.
Ingrediente
Salata de Vinete cu Rosii Coapte
Salata de vinete cu rosii coapte este foarte îndrăgită poftei noastre ca de altfel orice salata ce include combinaţiile văratice de vinete, ardei şi roşii. Luate matematic câte trei- vinete, ardei şi roşii avem de întins pe pâine băbeasca salată papacioaca, luate căte două obţinem, pe lângă salata noastră şi o reuşită magnifică de ardei şi roşii coapte. Şi nu cred că avem pe cineva să reziste unor asemenea tentaţii olfactive! Nu mai vorbesc că dacă le luam căte una preparăm o salată de ardei copţi de mai mare bucuria şi uite aşa avem de lucru toată vara în bucătărie, la copt de-ale grădinii roade.
Plachie de Peste din Sudul Dunarean
Plachie de peste – si ca termen si ca reteta, provine de la greci, din cuvantul “plaki”, reprezentand in Grecia acelasi preparat si aceiasi tehnica de preparare. La noi, plachia de peste este specifica nu atat satelor pescaresti din Delta, cat sudului dunarean al tarii, respectiv vechea Tara Romaneasca…
Fasole facaluita
Termenul “facaluit” vine de la unealta cu care taranii pasau fasolea fiarta sau orice alta leguma respectiv numitul – facalet. Este aceasi ustensila cu care mestecau mamaliga. Oltenii cunosc facaletul drept mestecau, banatenii drept brucelnic si maramuresenii il stiu de tocanau iar ca sa fie unanim rezonant s-a numit sugestiv mamaligau. Cu asa scule preparau […]
Varza cu carne de porc
Mancare a satul romanesc, de toamna bogata cand roadele campului sunt deja in patule si cand taranul sparge gradina si baga varza la putina, la murat. Facuta la cuptor cu lemne, la foc domol iti umple casa de miresme si inima de dorinta pentru o cana de vin nou, inca nepotolit. Asta este varza cu carne de porc…
Peste prajit cu mamaliguta
Zile de iulie, foarte fierbinti, 38 grade… caldura mare…Plec sa scap de betoanele din oras si sa petrec o noaptea pe malul Jiului, cu undita in fata si cu un sprit rece la indemana. In urma acestei insomnii, petrecuta pe malul apei, au rezultat 2-3 somotei, 2-3 mrene, ceva obleti si un clean pe care i-am pregatit repede si simplu, asa cum in copilarie, in vacantele de vara, imi placeau pregatiti de mamaie, la tara