De data aceasta am preparat o supa de rata cu taitei de casa, beneficiind de contributia pretioasa a unei ratuste din mediul rural. Pentru o aroma proaspata si puternica, este bine atunci cand mancam, sa mai tocam direct in farfurie ceva verdeata proaspata si eventual piper proaspat macinat.
Retete cu carne de rata si gasca
Ciorba de rata tânără cu zeamă de varză
Poţi spune despre o ciorbă ca este bună atunci când, mâncată fierbinte, face valabilă zicerea populară că “iţi ia boala cu mâna”. Ciorbele noastre sunt foarte valoroase pentru sănatate dar, probabil, obişnuiţi fiind cu ele, nu le mai acordăm importanţa ce o merită si de multe ori ne grăbim să asimilăm în cultura noastră gastronomică tot felul de mâncăruri de bon ton ce de multe ori au o singură calitate – sunt fotogenice.
Rata pe Varza Murata, la Cuptor in Vas Roman
In traditia bucatariei romanesti rata nu se marineaza cum am facut eu dar cu siguranta se prepara intr-un vas de pamant, cu curechi murate, preparata toamna tarziu cand rata a acumulat grasime, cand vinul s-a oprit de mult din fiert si cand este timp pentru povesti. Prin urmare am procedat ca atare…