Nu am preparat niciodată, până acum, varza la wok cu toate ca mi-au tot ieşit în cale reţete care trateaza varza astfel. Nu ma dau în vânt după varză proaspătă, gătită ca personaj principal, preferând-o în salate sau în ghiveciuri. În schimb reţetele pe bază de varza murată îmi sunt foarte dragi şi degrabă provocatoare de poftă. Azi am călit prima varza la wok după o reţetă chinezească ce combină orezul cu varza şi carnea de porc, toate legate de un sos…
Retete cu varza
Varza cu costita, slanina afumata si mamaliga
Îmi place diversitatea regionalismelor culinare, a variaţiunilor pe aceeaşi temă, lipsa de platitudine a gastronomiei noastre care nu arată decât potenţial creativ şi încercări de înălţare a gustului. Azi am preparat o cratiţă mare cu varza cu costita pentru unii, pomana porcului sau toros pentru alţii…
Fazan la ceaun cu cartofi aurii si varza rosie
Carnea de vânat, preparată cum trebuie, îţi poate aduce satisfacţii culinare deosebite şi inedite în raport cu gusturile obişnuite ale zilei. Tot ce este extras direct din natură vine cu avantajele conferite de o ” facere competentă”, vine cu sănătate, cu vigoare, cu gust şi cu o simplitate, întotdeauna, specifică prezenţei calităţii intrinseci.
Sarmale in dovleac. Lucrare pioasă pentru stomac eretic
Se preparau fără grabă, cu ritual, cu pioşenie şi se mâncau cu un soi de religiozitate, nu oricând şi oricum, cu o undă de venerare a divinului şi de mulţumire pentru bucatele aflate pe masă. Sarmale in dovleac este lucrare din nordul ţării, de prin Maramureş, de la poalele munţilor Ţibleş, -cu toate că sunt vorbe că ar fi fost întâlnită şi în Moldova- şi are valenţe antropologice şi de pioşenie.
Varza de Bihor. Creatie cu smantana
Se pare ca numele de varza de Bihor nu este contribuţia bihorenilor, ei fiind, doar cei ce au gătit şi cinstit cu asemenea deliciu pe cei ce le-au trecut pragul şi care, astfel onoraţi, i-au dat nume de Bihor ce peste ani şi graniţe a devenit renume.
Salata de Toamna cu Varza, Conopida si Sfecla Rosie
Nu sunt un tip pretentios la mancare in sensul ca nu numar caloriile din farfurie dar nici nu fac lobby pentru o alimentatie anapoda, fiind adeptul in tot si toate a dictonului – nimic in exces. Mananc si mancaruri mai grase in conditiile in care stiu ca am un consum energetic ridicat. Dupa zilele mai incarcate culinar obisnuiesc sa-mi rezerv o zi in care pregatesc o salata uriasa de cruditati cu care ma lupt zi de vara pana-n seara ca sa o dovedesc.