In copilărie, la bunici, în vacanţa de iarna, zilnic tataie obişnuia să-şi prepare această salata de varza acra şi când spun zilnic, nu exagerez cu nimic, minunându-mă si azi, gândind la câtă varză acră putea să manâce. Se manca între mese, cu şuncă, în zilele friguroase de iarna când, dupa ceva treabă prin gospodărie, se lua o pauză şi se intra în casa la căldură, prilej cu care se mai da peste cap un păhărel (păruţ, cum se zice in Oltenia) de ţuică.
Retete cu varza
Rata pe Varza Murata, la Cuptor in Vas Roman
In traditia bucatariei romanesti rata nu se marineaza cum am facut eu dar cu siguranta se prepara intr-un vas de pamant, cu curechi murate, preparata toamna tarziu cand rata a acumulat grasime, cand vinul s-a oprit de mult din fiert si cand este timp pentru povesti. Prin urmare am procedat ca atare…
Sarmale fierte in vin. Din zestrea gurmandului
Nu conteza ca nu le-am inventat noi ci conteaza ca noi le-am purtat de grija, noi am aranjat intalnirea dintre porc si varza si tot noi, suntem cei ce nu le tratam cu indiferenta, lasandu-le sa astepte in farfurie. Este foarte posibil acest fel de sarmale fierte in vin sa ne apartina in totalitate.
Varza calita. Simpla si cu gust
Face buna tovarasie cu postul dar cine-i cel ce nu aprecieaza varza calita langa un purcelus, langa o afumatura sau langa o pulpa rumena si zemoasa de curcan. O vad si azi pe mamaie la vatra de tina calind pe indelete la foc mic de vreascuri o tava mare cu varza rumena ce se intregea cu o mamaliga galbena, vartoasa pusa pe carpator si care-si astepta ata.
Varza Acra si Zeama de Varza. Cum Preparam?
Datorita faptului ca imi place foarte mult ciorba dreasa cu zeama de varza dar şi varza acra, în general, de mulţi ani obisnuiesc sa prepar, in special vara, cand varza murata din timpul iernii ne lipseste, varza acra si zeama aferenta. De asemenea, imi place mult varza acra in salate si cred ca o varza calita este mult mai buna daca este din varza murata ci nu din varza proaspata. In plus, de mai bine de doi ani am renuntat sa mai folosesc in bucatarie borsul praf, la plic la fel cum am facut si cu vegeta.
Varza cu carne de porc
Mancare a satul romanesc, de toamna bogata cand roadele campului sunt deja in patule si cand taranul sparge gradina si baga varza la putina, la murat. Facuta la cuptor cu lemne, la foc domol iti umple casa de miresme si inima de dorinta pentru o cana de vin nou, inca nepotolit. Asta este varza cu carne de porc…